Turska obilježava stogodišnjicu svoje kinematografije

Međunarodni filmski festival Boğaziçi (turski naziv za Bospor) održava se od 14. do 28. studenog u Istanbulu. Tema ovogodišnjeg, drugog, izdanja ovog festivala je 100. obljetnica turske kinematografije. Naime 14. studenoga 1914. zabilježen je jedan neobičan povijesni događaj. U Rusko-turskom ratu 1877.-1878. Rusi su stigli do Ayastefanosa (današnji Yeşilköy u Istanbulu) i tu podigli spomenik Sporazumu San Stefano, kojim je rat okončan. Turci su 14. studenog 1914. srušili taj spomenik i snimili taj incident, pa je tako ta snimka ušla u povijest kao prvi ikada snimljen turski film i 14. studeni 1914. prihvaćen je kao datum početka turske kinematografije.

B1hZeODCMAA0jz3.jpg large

Festival, koji zajedno organiziraju Međunarodna kino udruga Bospor i istambulska Akademija za medije, želi doprinijeti razvoju filmova koji imaju etički, estetski i tehnički integritet. Osim toga, festival ima za cilj financijski podržati mlade producente i redatelje, ojačati Turski filmski identitet i promovirati tursku kinematografiju kako u Turskoj tako i širom svijeta. Stoga festival nastoji stvoriti široku platformu za raspravu o turskoj kinematografiji i pomoći joj pronaći svoje mjesto u svjetskoj kinematografiji, pa se osim dvjestotinjak projekcija u dva tjedna festivala nižu i brojni popratni sadržaji, radionice, konferencije i okrugli stolovi koje vode priznati turski i međunarodni filmaši.

Iako se u kategoriji dugometražnih filmova natječu samo turski filmovi (nagrada se zove “Ahmet Ulucay”, u čast slavnom turskom redatelju), na festival se ove godine prijavilo čak 3.682 filmova iz 102 zemalja. Stručni žiri, sastavljen od međunarodnih filmskih stručnjaka, odabrao je od toga u konkurenciju za nagrade 10 kratkih i 10 dokumentarnih filmova iz svijeta.

filmfa

Počasni gost festivala je Poljska, jer se ove godine obilježava 600. obljetnica diplomatskih i kulturnih odnosa između Turske/Osmanskog carstva i Poljske, pa su zato u program uključeni i neki od najutjecajnijih poljskih filmova, a na filmove u konkurenciji dodani su poljski titlovi kao gesta dobre volje prema Poljacima koji žive u Turskoj. Na festivalu će biti prikazan izbor međunarodnih kratkih filmova, kao i ove godine u svijetu najuspješniji kratki animirani filmovi. Kao posebna poslastica za filmofile, ujedno i prigodno obilježavanje 100. rođendana turske kinematografije, u kategoriji “Iz tradicije u budućnost”, u nostalgičnoj atmosferi Atlas kino dvorane u središtu Istambula vrtjet će se turski filmski klasici. Osim toga, svake godine festival odabere jednog turskog redatelja, prikazuje sve njegove filmove i o njima diskutira s publikom, a ove godine to su filmovi Zaima Devisa.

Kamil Koç, glavni umjetnički direktor festivala, izjavio je za “Daily Sabah” kako ovaj festival namjerava od Istambula stvoriti svjetsko središte kratkometražne filmske industrije: “Vjerujem da je kratki film diljem svijeta srž filma. Kino industrija može se održati dok god ima dinamičku strukturu. Dugometražni ili nezavisni filmovi ne mogu biti u potpunosti neovisni jer kino nije čista umjetnost; on je i proizvod industrije. Stoga je kratki film žanr u kojem se i producent i redatelj mogu slobodno izražavati, jer ne osjećaju nikakvu povezanost s financijskim sponzorima. Sa svojim procesima i produkcijskim mogućnostima, kao i sa pripovjednom strukturom, kratki film je najneovisniji žanr u filmskoj industriji. Istovremeno, on služi kao centar za filmsko istraživanje i razvoj, jer je otvoren za nove mogućnosti i pristupe filmu. Nažalost, kratki filmovi ne mogu zadovoljiti širok spektar publike i financijski ne nose korist, osim filmskim festivalima. Znamo da možemo Istambul pretvoriti u filmsko središte okupljajući kratke filmove iz cijelog svijeta, kao i turske kratke filmove i njihove redatelje. Ako u tome uspijemo, Turska će postati zemlja koja oblikuje budućnost svjetske kinematografije. Oblikovanje budućnosti kinematografije znači proširenje granica narativnih struktura i filmskog jezika, kao i postavljanje pravca za budućnost kinematografije.”

Više:

http://www.bogazicifilmfestivali.com

Umjetnički direktor festivala

Priredila D. K.

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum