Otvoren 20. Sa(n)jam knjige u Istri

Inspiriranim govorom o knjigama i ratu ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko jučer je službeno proglasila otvorenim 20. Sa(n)jam knjige u Istri u Velikoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja.

- Rat koji je Rusija nametnula Ukrajini nije počeo s aneksijom Krima niti je počeo kada je prerušena ruska specijalna vojska ubijala ljude po Kijevu. Počeo je prije, u Krimu, kad su ruski agenti spalili ukrajinske knjige. Paljenje knjiga nije ništa novo u europskoj povijesti, svi se toga sjećamo iz proteklog stoljeća. Sve dok ne počnete paliti knjige nećete početi pucati u druge ljude – paljenje knjiga je uvijek ono što dolazi prvo. Iz tog razloga književnost je uvijek opozicija ratu. Zadaća svakog rata je da nas izbezumi i natjera na ludilo. Zadaća književnosti je da nam pomogne da pronađemo smisao bez obzira na to kakvo nam je ludilo nametnuto. Zato nastavimo s poslom traženja smisla, kazala je Zabužko.

sajam2 (600x331)

Direktorica sajma Magdalena Vodopija na binu se popela nakon nastupa Livia Morosina, Anice Franjul te Jelene Popržan i Rine Kainari (duo Catch-Pop String-Strong) koji su izveli prikladnu skladbu “1914. Mojen didu”. Ona se zahvalila svim suradnicima i sponzorima sajma, kao i svim ekipama koje su tijekom 20 godina stvarali ovaj grad knjiga.

- Klanjam se pulskoj publici kojoj ne treba ni podilaženje ni posebni nakloni, koja dolazi samo kada hoće na ono što hoće i ima svoj sud o svemu. Jedna od najtežih publika na svijetu podržala je ovaj sajam svih dvadeset godina i ja vam se zbog toga klanjam, kazala je Vodopija.

sajam1 (544x343)

Prisutnima su se obratili i Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji su sajmu zaželjeli sretan 20. rođendan, dok je pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica publici predstavio kandidaturu Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Ceremoniju otvaranja iskoristio je i pulski umjetnik Sead Gavranović koji je upriličio incident popevši se na binu s koje je pobacao letke i kovanice pred kamerama i fotoaparatima okupljenih medija uz povike: „Dolje bando izdajnička – i vlast i oporba“. Njegov je performans potrajao sve dok ga zaštitar nije maknuo s pozornice.

sajam3 (600x336)

U 11 sajamskih dana bit će održano 117 događaja s 350 domaćih i inozemnih autora, a 250 hrvatskih i stranih nakladnika predstavit će 15.000 naslova po popustima od deset do 70 posto.

Program sajma možete pronaći ovdje, a u nastavku pogledajte kratak video s ceremonije otvaranja:

Tekst, foto i video Boris VINCEK

 

Leave a Reply


9 + = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum