Neorealisti 21. stoljeća

PORTRET REDATELJA: BRAĆA DARDENNE

Braća Dardenne

Zanimljiv je fenomen braće koji zajedno snimaju filmove, usko surađujući na polju scenarija i režije, što ponekad rezultira vrhunskim umjetničkim ostvarenjima.

Tijekom 1970-ih i 1980-ih talijansku kinematografiju obilježili su Paolo i Vittorio Taviani (Otac gospodar, Noć svetog Lovre, Kaos), najpoznatija svjetska filmska braća nesumnjivo su Joel i Ethan Coen, a ovom prigodom naročito valja izdvojiti belgijsku braću Dardenne (Jean-Pierre i Luc). Oni su tijekom 1980-ih režirali kratke i dokumentarne filmove, da bi pozornost kritike privukli 1996. s izvrsnim “Obećanjem”. Nekoliko godina kasnije osvajaju Zlatnu palmu s “Rosettom”, najveću cannesku nagradu ponovno dobivaju 2005. (Dijete), a 2011. godine nagrađeni su Velikom nagradom žirija za “Dječaka s biciklom”.

Braća Dardenne tematski su potpuno okupirani problematičnim odnosima roditelja i djece, takvi odnosi predstavljaju temeljnu narativnu okosnicu gotovo svih njihovih filmova. Junak “Obećanja” je mladić koji namjerava uspostaviti emocionalni kontakt s ocem, a junakinja “Rosette” impulsivna je djevojka koja živi s majkom alkoholičarkom. Mladi roditelji u filmu “Dijete” nastoje prodati vlastito neželjeno dijete, dok junak filma “Dječak s biciklom” bezuspješno pokušava uspostaviti kontakt s emocionalno nezrelim ocem. Pritom se njihov omiljeni glumac Jérémie Renier oprobao u dijametralno suprotnim ulogama, od zapostavljenog mladića u “Obećanju” do problematičnog oca u filmovima “Dijete” i “Dječak s biciklom”.

Stilski su braća Dardenne slični nekad znamenitom danskom pokretu Dogma 95. Uglavnom snimaju kamerom iz ruke, izbjegavaju glazbu i nastoje koristiti prirodno svjetlo, odnosno poduzimaju sve korake da bi ostvarili dojam realizma i autentičnosti prikazanog svijeta. “Dječak s biciklom” čak predstavlja presedan u kontekstu korištenja filmske glazbe, ali povremeno umetanje izvanprizornih partitura uopće nije utjecalo na njihovu tematsko-stilsku prepoznatljivost. U hrvatskim kinima upravo igra njihova nova izvrsna drama “Dva dana, jedna noć”, u kojoj nesretna junakinja (Marion Cotillard) mora tijekom vikenda uvjeriti svoje kolege da se odreknu dugoočekivanog bonusa, da bi ona mogla zadržati posao.

Osim borbe za mrvicu ljudskosti u neljudskim vremenima, i ovdje je prisutan motiv odnosa roditelja i djece, budući da je junakinja ujedno i majka, što njezin slučaj čini još tegobnijim i neizvjesnijim. “Dva dana, jedna noć” nastavlja se na izrazito humanističku orijentaciju cjelokupnog opusa, kao vapaj za ljudskost i razumijevanje prema slabima i nezaštićenima kroz vrsno redateljski artikuliranu priču. Uzmemo li u obzir da su raniji dvostruki dobitnici Zlatne palme iznimno ambiciozni i stilski nametljivi redatelji (F. F. Coppola, Emir Kusturica), stilski suzdržan i ljudskošću iznimno bogat opus braće Dardenne doista predstavlja naročitu posebnost.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


8 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum