Dobitnici Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godinu

Svečana objava dobitnika Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godinu održana je 27. ožujka, na Svjetski dan kazališta, u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Predsjednik stručnog povjerenstva dr. sc. Mario Kovač, i članovi dr. sc. Helena Sablić-Tomić i Jelena Miholjević objavili su dobitnike nagrade, pročitavši obrazloženja. Tomislav Zajec autor je dramskog teksta “Ono što nedostaje”, koji je nagrađen prvom nagradom. Riječ je o “suptilno napisanoj intimističkoj drami” koja propituje “rastakanja obitelji” i “funkcioniranje iste u ekonomski nesigurnim te moralno upitnim vremenima”, stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva. Zajec je do sada Nagradu Marin Držić osvojio četiri puta i to za drame “Atentatori” (2000.), “Dorothy Gale” (2007.), “Spašeni” (2009.) i “Trebalo bi prošetati psa” (2012.).

tomislav zajec (600x368)

Drugom nagradom nagrađena je drama Ružice Aščić Košnice u kojoj autorica “nudi dojmljiv zapis o jednom trenutku međusobnog odnosa često puta generacijski udaljenih osoba.” Treću nagradu ravnopravno dijele drama “Hiperborealni konj” Denisa Peričića i Anite Peričić i drama “Noćni život” Ivana Vidića. Denis Peričić i Anita Peričić u “Hiperborealnom konju” precizno rekonstruiraju opskurni događaj iz austro-ugarske povijesti u kojoj je čitav niz “manjih” likova predstavljen točnim detaljima. U njihovoj je drami “povijesni predložak iskorišten kao metafora potrage za novim, za promjenom, za svijetom u kojem bi ljudi bili drugačiji.” Ivan Vidić u svojoj novoj drami “Noćni život”, prema mišljenju stručnog povjerenstva, “grabi sadašnji trenutak prepun besmisla, korupcije i raskalašenosti čineći to izrazito duhovito, ludički i lucidno”, pitajući se “je li ikakav razuman otpor ludilu oko nas moguć.”

Na natječaj za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2014. pristiglo je 36 dramskih tekstova u kojima je najzastupljenija zaokupljenost socijalnom tematikom. Stručno povjerenstvo je, osim nagrađenih tekstova, dalo preporuku i posebno izdvojilo drame Elvisa Bošnjaka “Kašeta brokava”, Stjepana Nina Škrabea “U plavom podrumu” i Beatrice Kurbel “Pravi igrač” koje, prema mišljenju stručnog povjerenstva “posjeduju sve, a prvenstveno umjetničke, kvalitete koje se očekuju od djela na ovoj razini.”

Svečana dodjela Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2014. bit će održana na otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu 21. travnja kada će dobitnicima biti uručene brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.

Izvor

Foto

Leave a Reply


7 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum