Godina Europske industrijske i tehničke baštine

Vijeće Europe 2015. godinu proglasilo je godinom Europske industrijske i tehničke baštine (European Industrial and Technical Heritage Year 2015) na temelju rezolucije usvojene u ožujku 2013. godine. Ideja i kampanja za pokretanje i oznaku godine industrijske baštine pokrenuta je, za razliku od ostalih europskih inicijativa, od strane udruga i organizacija okupljenih u E-FAITH platformi. Stoga je ovo izniman primjer inicijative građana i snage civilnog društva, a ujedno i eksperiment koji će pokazati kako tijela javne uprave i institucija reagiraju i podržavaju predanost i trud volontera i udruga.

ri_indbastina_foto2

U Bruxellesu je 6. ožujka održan inauguracijski sastanak inicijative Europske industrijske i tehničke baštine koja okuplja zainteresirane predstavnike i entuzijaste industrijske baštine europskih zemlja. Namjera sastanka je pokazati javnosti, političarima i vlasti vrijednost, značaj i posebnost ove baštine, njene snage u kreiranju identiteta i mogućnosti za budućnost, te odavanje počasti svim udrugama koje su pokrenule inicijative i aktivnosti. Bez njihova truda i odanosti izgubili bi velik dio naše industrijske i tehničke baštine. Jedan od glavnih ciljeva Godine Europske industrijske i tehničke baštine je promicanje kontakata i suradnje udruga i volontera preko granica, promicanjem zajedničkih partnerskih i prekograničnih projekata, od kojih će mnogi biti pokrenuti za vrijeme sastanka u Bruxellesu.

ri_indbastina_foto1

Hrvatski predstavnik je Centar industrijske baštine Rijeke osnovan 2013. godine pri Sveučilištu u Rijeci s tri glavna djelokruga rada – istraživanje, edukacija i umrežavanje, a centar je osmišljen kao interdisciplinarni centar koji izvodi istraživanja koja su temelj za širenje informacija te promišljanje o alternativnim načinima prenamjene industrijskih prostora. No, industrijska baštine Rijeke, uz Muzej krapinskih neandertalaca hrvatski je kandidat i za oznaku europske baštine European Heritage Label 2015. godine. Oznaka se dodjeljuje svake dvije godine, a svaka država članica EU može predložiti do dvije lokacije dok europski odbor odabire najviše jednu lokaciju u svakoj državi članici. Odbor se sastoji od 13 članova koje imenuju Europski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija. Dodjela oznake temelji se na tri kriterija: simbolična europska vrijednost lokacije, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije prijavljene lokacije i kvaliteta radnog plana.

krapina_muzej_foto3_damirfabijanic

Izvor i foto

Leave a Reply


− 8 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum