Studijski posjet Veneciji u organizaciji IKA-e

U sklopu programa edukacije “Europrojektiranje za organizacije u kulturi Istarske županije” u organizaciji Istarske kulturne agencije prošlog je vikenda održan studijski posjet Veneciji u kojem je sudjelovalo 12 polaznika programa te predstavnika državnih i regionalnih institucija. Protokolarni dio posjeta počeo je u zgradi Vijeća Regije Veneto gdje su delegaciju koju su osim polaznika i predstavnika Grada Kopra sačinjavali Lorella Limocin Toth (pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture), Giuseppina Rajko (zamjenica župana IŽ) i Vladimir Torbica (pročelnik Odjela za kulturu IŽ) dočekali Clodovaldo Ruffato (predsjednik Vijeća Regije Veneto), Alberto d’Alessandro (direktor venecijanskog ureda Vijeća Europe), Diego Vecchiato (direktor Odjela za međunarodne odnose Regije Veneto) te brojni predstavnici projekta obnove Forte Marghere.

P1080712 (1000x750)

Ovom prigodom predstavnici institucija zahvalili su svojim talijanskim kolegama na dugogodišnjoj financijskoj pomoći za uređenje venecijanske materijalne kulturne baštine na istarskom poluotoku, a pročelnik Torbica je od predsjednika Vijeća Regije Venete zatražio službenu podršku kandidature Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Nakon protokolarnog dijela u zgradi Vijeća delegacija se preselila u urede Vijeća Europe gdje je direktor d’Alessandro polaznike programa edukacije upoznao s okvirnom konvencijom Faro o vrijednosti kulturne baštine te im zaželio uspješan rad u europrojektiranju.

P1080717 (1000x750)

Kao primjer “dobre prakse” polaznicima je predstavljen projekt obnove Forte Marghere – zadnjeg kopnenog obrambenog kompleksa koji je čuvao Veneciju i koji već u ovoj fazi okuplja brojne korisničke sadržaje. Naime, neke su građevine već sada u funkciji kulture pa se u ForteMargheri nalaze skladište za scenografije venecijanskog kazališta La Fenice te prostori za radionice izrade scenografija koje koriste studenti venecijanskog sveučilišta. U sklopu kompleksa obnovljeni su i prostori koji se koriste za smještaj, sanitarni čvor, ugostiteljska radnja i nekoliko izložbenih prostora. Među građevinama koje oduzimaju zrak zacijelo su i stare barutarnice od kojih je jedna već u uporabi kao i dva velika kazamata s kojima će se uskoro krenuti u obnovu. Tvrđavom, kroz model javno-privatnog partnerstva upravlja Marco polo system GEIE kome je obnova i stavljanje u funkciju Forte Marghere odskočna daska za revitalizaciju cijelog obrambenog prstena Venecije.

P1080723 (1000x750)

“U duhu dodatnog osnaživanja već postojeće i vrlo uspješne suradnje i razumijevanja između institucija koje djeluju na području povijesnog teritorija mletačke Istre ovim nam je posjetom želja bila nastaviti suradnju u razvoju budućih kulturnih i drugih projekata u novom programskom razdoblju Unije od 2014. do 2020. godine. Strukturirana suradnja između venecijanskih i istarskih partnera pronalazi dodatan element kohezije i koordinacije u nedavno potpisanom sporazumu između Marco Polo systema, Istarske kulturne agencije i Grada Kopra kako bi se definirali sljedeći koraci za uspostavu Europske grupe za teritorijalnu suradnju na temu kulturne baštine, kulturnog turizma, održivog razvoja, lokalnog i regionalnog razvoja te stvaranja mogućnosti za nova radna mjesta”, zaključuje ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić.

P1080728 (750x1000)

P1080748 (1000x750)

P1080750 (750x1000)

Tekst i foto Boris VINCEK

Leave a Reply


5 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum