Damir Očko otvara Hrvatski paviljon na 56. Venecijanskom bijenalu

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odabralo je Damira Očka i njegov projekt “Studije drhtanja: Treći stupanj” za nastup na Venecijanskom bijenalu, 56. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, koja će biti otvorena u četvrtak, 7. svibnja u 18 sati. Kustos projekta je Marc Bembekoff. Venecijanski bijenale bit će otvoren od 7. svibnja do 22. studenog.

Screen Shot 2015-04-27 at 12.34.10

O projektu:

Prostor u kojemu se odvija umjetnička praksa Damira Očka smješten je na stjecištu poetskoga i političkoga. Ljudsko tijelo i istraživanje fizičkih realnosti tijela kao društvenog ili političkoga subjekta središnja su pitanja njegovih najnovijih radova.

Projekt osmišljen za Hrvatski paviljon proširuje poetiku dvaju najrecentnijih filmova Damira Očka – TK (2014.) i Treći stupanj (2015.). Oba filma propituju društvena ograničenja koja se nameću tijelu kao fizičkomu i društvenom biću. Evociranjem trenutaka prolaženja i tranzicijskih zona takav pristup razotkriva nasilje u temeljima današnjega globaliziranog svijeta. U filmu TK, montažom isprepletenih kadrova drhtavih tijela i prizora starca koji boluje od Parkinsonove bolesti, pratimo vizualno razvijanje poeme u osam dijelova. Starac neumorno pokušava ispisati rečenicu koja počinje: “U spokoju…“

U Trećem stupnju gotovo apstraktni krupni planovi opečene kože ispresijecani su kadrovima same filmske ekipe u procesu snimanja filma. Scenografija, zapravo instalacija od razbijenih zrcala, otkriva ono što je obično skriveno od pogleda i na taj način integrira gledatelja u umjetnički postupak.

Ukoliko se ova dva filma uzmu kao polazište projekta, postav u prostoru Palazzo Pisani S. Marina nastavlja razrađivati njihovu problematiku i tako reflektira jedan oblik nasilja koji proizlazi iz nestabilnosti između prividnoga stanja spokoja i neprestanoga pritajenog pritiska.

Kombinacijom intelektualnih i emocionalnih iskustava za publiku stvara se točka preokreta, koja gledatelje potiče da osvijeste vlastitu ulogu u umjetničkome procesu. U razotkrivanju unutarnjih struktura umjetničkoga stvaranja kako bi analizirao taj odnos između subjekta, publike i umjetnika Damir Očko nastoji stvoriti retoriku, mehanizam koji podcrtava naš položaj svjedoka i aktera u kompleksnome svijetu današnjice.

Hrvatski paviljon su poduprli: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Hrvatska kuća − Croatia House i Galerija Tiziana Di Caro, Napulj.

Damir Očko (1977., živi i radi u Zagrebu) jedan je od najistaknutijih hrvatskih umjetnika svoje generacije. Njegovi videoradovi, filmovi, poezija te radovi na papiru recentno su izlagani u Galeriji Temple Bar u Dublinu (2014.), KM – Künstlerhaus Halle für Kunst & Medien u Grazu (2014.), Galeriji Yvon Lambert u Parizu (2013.), Palais de Tokyo u Parizu (2012.), Galeriji Tiziana Di Caro u Salernu (2012.), Kunsthalle Düsseldorf (2011.).

Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u institucijama poput MUDAM-a u Luxembourgu, FRAC Le Plateau u Parizu, Kunsthalle Wien u Beču, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te mnogim drugima. Njegovi se radovi nalaze u brojnim privatnim i javnim zbirkama diljem svijeta.

Marc Bembekoff je direktor Centra za suvremenu umjetnost La Halle des bouchers u Vienneu  (Isère, Francuska). Prije toga radio je kao kustos za Palais de Tokyo (2011. – 2013.) i Muzej Rodin (2009. – 2010.), pomoćnik kustosa Regionalnoga fonda za suvremenu umjetnost FRAC Champagne-Ardenne (2007. – 2009.) i pomoćnik kustosa za film Centra Pompidou (1999. – 2003.).

Kao nezavisni kustos organizirao je brojne izložbe, uključujući projekte s kolektivom Le Bureau/. Autor je tekstova u nekoliko monografija i izložbenih kataloga. Član je umjetničkoga vijeća zaklade Flag-France Foundation (Pariz) od 2013. godine.

INTERVISTA: IL PADIGLIONE DELLA CROAZIA SPIEGATO DA DAMIR OČKO

Izvor

Leave a Reply


+ 7 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum