IZLOŽBA “ZATVORENI KRUG” U VODNJANSKOJ APOTECI

Dvostruka samostalna izložba umjetnika mlađe generacije, Nicka Oberthalera i Dine Zrneca naziva “Zatvoreni krug” bit će otvorena u subotu 23. svibnja u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci čime ovaj prostor za suvremenu umjetnost slavi svoj drugi rođendan.

CC3 (428x600)

“Dvostruka samostalna izložba Nicka Oberthalera i Dine Zrneca u Apoteku donosi suradnju umjetnika i radove koji se na specifičan način odnose prema oblicima reprezentacije, slikarstvu kao mediju, institucionalnoj praksi, slici kao objektu, prema izložbi i procesu izlaganja, te prostornim odnosima koje radovi izvode. Minimalističke provenijencije i konceptualnog usmjerenja, bliska apstrakciji, izložba u Apoteci, zamišljena je kao kolaborativan proces. Umjetnici predstavljaju izložbenu cjelinu koja nastaje u prostoru galerije, a temelji se na prethodnim istraživanjima i interesima autora. Rad na instalaciji u galeriji shvaćen je kao proširena praksa umjetničkog rada u ateljeu, kao dio procesa promišljanja mjesta gdje umjetnost nastaje i gdje se izlaže, kao i izmještanja tog procesa. Zanimaju ih artikuliranje izložbenoga prostora, privremenost i procesualnost umjetničkog djela. Postavljajući različite materijale, postupke i tehnička sredstva u dijalog, Zatvoreni krug Dine Zrneca i Nicka Oberthalera orkestracija je fragmenata utemeljena u konstitutivnim elementima slike, tehničkim procesima, dovodeći različite elemente u međuodnose. Instalacija reinterpretira prostorne dispozicije i sam postupak izlaganja. Koristeći minimalna sredstva Zatvoreni krug predstavlja dekonstrukciju slikarskog jezika i usmjerenost na proces nastanka umjetničkog djela, shvaćajući jedinstvo prostora izložbe kao instalacije”, piše kustosica Branka Benčić u pozivu izložbe.

Izložba Zatvoreni krug Dine Zrneca i Nicka Oberthalera u Apoteci nadovezuje se na istraživanje “privremenih susreta” kao mjesta napetosti između prostora, promatrača i promatranoga, pitanja (re)prezentacije i “izlaganja”, konceptualiziciju procedura i odnosa unutar umjetničkog djela i institucionalnog konteksta. Privremeni susreti jedna su od programskih linija istraživanja Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost u razdoblju 2014 – 2015. Izložba je sufinancirana sredstvima Bundeskanzleramt der Republik Österreich – Sektion Kunst. Program Apoteke podržavaju Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Vodnjan.

Izvor

Leave a Reply


9 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum