Žanrovsko nasljeđe i suvremena tematika

PORTRET REDATELJA: TODD HAYNES

Carol

Američki redatelj Todd Haynes dobro je poznat hrvatskim filmoljupcima, budući da su njegovi noviji filmovi igrali u našim kinima, a stariji se povremeno repriziraju na televiziji.

U prvoj priči omnibusa “Otrov” (1991) pratimo psihopata koji je sa sedam godina ubio vlastite roditelje, junak druge je poludjeli znanstvenik žrtva vlastitog bizarnog eksperimenta, dok se treća bavi homoseksualnim odnosom u zatvoru, a tim se dojmljivim ostvarenjem tada mladi Haynes nametnuo kao redatelj od kojeg se puno očekuje. Kao veliki ljubitelj rock glazbe, kasnije je režirao nekoliko spotova grupe Sonic Youth i dva filma koja se bave rock scenom i njezinim istaknutim protagonistima. U filmu “Velvet Goldmine” (1998) bavi se britanskom glam rock scenom s izmišljenim likovima, dok u kasnijem ostvarenju “Nema me” (2007) prikazuje osobnost Boba Dylana kroz šest likova (pjesnik, prorok, odmetnik, rock ikona, lažna zvijezda, propovjednik) koje tumače različiti glumci.

Takvim narativnim postupkom Haynes ukazuje na različite percepcije koje obožavatelji imaju o toj glazbenoj ikoni i nemogućnost da se u potpunosti shvati njegov lik i djelo. Istaknuto mjesto u Haynesovom opusu ima i njegova glumačka heroina Julianne Moore, koja sredinom 1990-ih u drami “Sigurna” glumi dokonu domaćicu alergičnu na gotovo sve sastojke današnjice, dok je u melodrami “Daleko od raja” (2002) također domaćica i supruga prikrivenog homoseksualca koja svoju intimu poklanja tamnoputom vrtlaru. Potonje djelo funkcionira kao briljantna posveta čuvenoj melodrama Douglasa Sirka (Sve što nebo dopušta), čija se radnja odvija u poslijeratnom razdoblju američkog prosperiteta i blagostanja, ali motivi homoseksualizma (Haynes je deklarirani homoseksualac) i međurasne netrpeljivosti čine priču aktualnijom i bližom suvremenosti.

Haynes je postmodernistički redatelj prepoznatljivog stila, pod izrazitim utjecajem popularne kulture, kojega naročito zanimaju svakodnevni problemi i međuljudski odnosi. Često poseže za različitim žanrovima i obogaćuje ih neočekivanim elementima, a rezultat je nadasve osebujan filmski svijet, što dolazi do izražaja i u njegovoj seriji “Mildred Pierce”, snimljenoj u produkciji američke kabelske televizije HBO. Prema istoimenom romanu Jamesa M. Caina, o samosvjesnoj ženi koja tijekom velike krize 1930-ih pokušava pokrenuti posao da bi zbrinula obitelj, Michael Curtiz je 1945. režirao film noirovskog ugođaja, a Haynes je vratio naglasak na socijalnu i ekonomsku dimenziju priče i odabrao Kate Winslet za ulogu heroine koja se može nositi s teškim životnim okolnostima.

Prošlog tjedna Haynes je u Cannesu predstavio svoj novi film “Carol”, prema knjizi legendarne Patricie Highsmith, o lezbijskoj vezi između dvije samosvjesne žene (Cate Blanchett i Rooney Mara) u New Yorku 1950-ih. Time je ponovno dokazao svoju sklonost američkom žanrovskom nasljeđu, ali i senzibilitet za suvremenost i probleme koje ona donosi.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


8 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum