LENIĆEVA LISTA: “Vernon, Florida” Errola Morrisa

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 18. lipnja u 20 sati Lenićevu listu u sklopu koje će publika pogledati dokumentarni film „Vernon, Florida“ (1981) američkog redatelja Errola Morrisa. Uvodničar i moderator bit će filmski autor i kritičar Elvis Lenić, a ulaz na program je slobodan.

Poster

Morrisov prvijenac „Vrata raja“ (Gates of Heaven, 1978) o grobljima ljubimaca i načinu na koji se vlasnici nose s njihovim gubitkom prikazan je u Klubu PFT-a pred točno godinu dana, odnosno 18. lipnja 2014. Njegov drugi film „Vernon, Florida“, čije je izvorno ime „Nub City“, početno je bio fokusiran na stanovnike grada koji su novac od osiguranja dobivali režući vlastite udove. Vernon je, naime, imao najvišu ratu takve osiguravajuće prijevare od bilo kojeg drugog mjesta u Americi. Nakon što su mu protagonisti, u strahu od razotkrivanja, zaprijetili smrću Morris je „Nub City“ pretvorio u „Vernon, Floridu“.

VernonFlorida

U njemu pronalazimo čitav niz ekscentrika, a Morris je u skladu s osobnim stilom pustio protagoniste da slobodno govore. Mnogi među njima dijele neobično bliski odnos sa životinjama, počevši od čuvara kornjača i uzgajivača crva pa sve do izuzetno entuzijastičnog lovca na purane koji o tim pticama govori s poštovanjem unatoč tome što ih lovi i ubija. Upoznajemo i propovjednika čija je propovijed posvećena značenju riječi „dakle“ te par koji u staklenki čuva pijesak iz Nacionalnog parka White Sands za kojega smatraju da se zahvaljujući radijaciji počeo multiplicirati. Kao i većina ekscentrika Morrisovi protagonist ne samo da ne vide ništa čudno u svom stilu života već čudnima doživljavaju svoje normalne susjede. Na kraju, rezultat je fascinantna i poprilično morbidna razglednica iz ruralne Amerike.

vernon3

Lenićeva lista je filmski program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim a ne trendovskim kriterijima.

Izvor

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum