Najavljena izložba “Istra, lav i orao” u Svetim srcima

Najveći ovogodišnji izložbeni projekt Arheološkog muzeja Istre “Istra, lav i orao” otvara vrata 2. srpnja u Svetim srcima, a najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u tom pulskom muzejsko galerijskom  prostoru. U jedinstvenom ambijentu Svetih srca i uz pomoć najsuvremenije tehnologije posjetitelji će od 2. srpnja do 15. studenog moći osjetiti dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kad je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život.

Projekt “Istra, lav i orao” zamišljen je kao izložba na tri jezika (hrvatski, engleski i talijanski). Izložba će biti napravljena na znanstveno-popularni način, uz rekonstrukcije i moderna tehnološka pomagala kao što su 3D rekonstrukcije, hologramske projekcije, multimedijalni vodič, a u sljedećih nekoliko mjeseci bit će realizirana i elektronska radna bilježnica za škole, koncerti renesansne i barokne glazbe, radionice te druge aktivnosti koje će animirati i okupljati publiku željnu doživljaja iz razdoblja od 14. do 18. stoljeća na našim prostorima. Izložba će također biti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, a pratit će je i znanstvena publikacija na tri jezika te sažetiji katalozi na četiri jezika.

Arheoloski muzej Istre_najava izlozbe Istra lav i orao_lipanj2015 (464x600)

Svečano otvorenje izložbe najavljeno je za četvrtak, 2. srpnja u 20 sati. U petomjesečnom periodu, od 2. srpnja do 15. studenog izložbu će pratiti i gostovanja, poput porečkih Giostranata. Izložbom “Istra, lav i orao”, Arheološki muzej Istre po prvi put prikazuje raznovrsne materijalne tragove s cjelokupnog područja Istre od 14. do 18. stoljeća. U to vrijeme, kada se diljem europskog kontinenta zbivaju velike promjene, posebice u tehnologiji, znanosti i umjetnosti, Istra prolazi kroz teške trenutke. Osim političke podvojenosti, prate je kužne epidemije, ratna pustošenja, elementarne nepogode i velika depopulacija. No, unatoč svemu, život u njoj opstaje i na svoj način prati tokove novoga razdoblja.

“Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali i omogućili realizaciju ove izložbe. Prvo zahvala ide institucijama: Ministarstvu kulture RH, Istarskoj županiji, Gradu Puli i Turističkoj zajednici Pule, zatim Školi primijenjene umjetnosti iz Pule te tvrtkama koje i trenutno rade na podizanju ove izložbe. Zahvaljujem se i svim medijskim partnerima koji su danas tu i uz nas u ovom projektu”, istaknuo je u svojem predstavljanju partnera projekta Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Arheoloski muzej Istre_najava izlozbe Istra lav i orao_lipanj2015_2 (600x400)

O tome što se sve može otkriti na novoj izložbi Arheološkoj muzeja Istre pobliže je predstavila Tatjana Bradara, voditeljica Novovjekovne zbirke pri Arheološkom muzeju Istre. “Upravo je velika količina materijalne građe iz razdoblja od 14. stoljeća do skoro početka 19. stoljeća utjecala da se 2010. godine osnuje zaseban odjel koji je obuhvatio sve u Novovjekovnu zbirku. Arheološki muzej Istre prvi je arheološki muzej u Hrvatskoj koji je uopće realizirao odjel za materijalnu građu iz Novoga vijeka”, istaknula je Bradara. U realizaciji izložbe u Puli sudjelovali su i muzeji diljem Istre: iz Rovinja, Poreča, Labina, Buzeta i Pazina.

Ondina Krnjak, voditeljica Dokumentacijskog odjela pri Arheološkom muzeju Istre, nadovezala se s objašnjenjem dijelova izložbe te načinu kako je pripreman njen postav: “Osim materijalne građe u realizaciji izložbe korištena je i arhivska građa, zapisi iz tog doba, te se nastojalo približiti publici što realniji život Novoga vijeka na našem području.”

Potpuno inovativnim postavom, priča započinje prikazom svojevrsnih kulturoloških tekovina: oznakama na mletačko- austrijskoj granici- državnim „kunfinima“, kao i heraldičkim obilježjima knezova, providura, plemića i crkvenih dostojanstvenika. U opremanju sakralnih zdanja, među ostalim inventarom, značajno mjesto pripadalo je skulpturi, kao i zidnim slikama (freskama) s raznim prikazima biblijskog sadržaja. Pored toga, Crkva je prožimala sve značajne događaje u životu pojedinca, obitelji i društva općenito. Vjerski obredi pratili su važna zbivanja (rođenje, sklapanje braka, blagdane i sl.) pa i kraj ovozemaljskog života. To je vrijeme kada se ustaljuje običaj da se uz pokojnika prilažu manji nabožni predmeti: krunice, medaljice, križići i privjesci – relikvijari. Sve zanimljivije je i graditeljsko nasljeđe koje je na svoj način pratilo onovremene stilske smjerove. Po prvi puta će u jednoj izložbi biti rekonstruiran dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Onovremena odjeća, nakit, ali i igre, oblici zabave i dokolice (npr. uživanje duhana) upotpunit će sliku svakodnevice.

pozivnica-ILIO-mail

Nadalje, u zasebnoj cjelini, na sugestivan način bit će prikazane najznačajnije gospodarske djelatnosti. Korištenje kamena, šuma, rudnog bogatstva, i sl., kao i prisutnost onih manje poznatih: uzgoj riže uz rijeku Rašu ili, skupljanje soli, ali i vrlo poznati izlov tune u pulskoj luci.

Autorski tim čine Ondina Krnjak i Tatjana Bradara. Dizajner izložbe je Noel Mirković.

Više: www.istralavorao.hr i YouTube kanal: Istra, lav i orao.

Leave a Reply


1 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum