4. DAN PUF-A – PROBUDITE SE!

Gledatelji koji traže pasivno zadovoljenje čula jedan po jedan ili grupno napuštali su sinoć Malu scenu Istakog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula na kojoj je 4. večer 21. međunarodnog kazališnog festivala PUF otvorio moćni i neposlušni sinestezijski spektakl dekonstrukcije «Kabaret Tamne Zvijezde» zagrebačkog Teatra &TD. Upravo se s podilaženjem očekivanja ova nehijerarhijski strukturirana grupa obračunava kroz ovu mješavinu post-industrial punk koncerta i kazališne predstave, treša i dadaizma, apsurda i klišea, realnosti i groteske, satire i iskrenog propitivanja. Kao što sam kraj showa kaže, od publike se zahtjeva buđenje ali i konkretne promjene, počevši od nas samih, koje će učiniti nepotrebnim pojmove kao što su dobrota, sloboda, ili ljubav.

P1100102 (600x450)

Na tapetu su se našle aktualne problematike – politika, zakoni, demokracija, terorizam, fašizam, uhođenje (prisluškivanje), ali i pitanje osobne odgovornosti, gluposti, nekoć i danas klišea, pa sve do jeftine zabave i poetike za mase. Korektnost pri tom nije dobrodošla, kao niti uzimanje stvari zdravo za gotovo. Čega se to točno moramo pridržavati i što to moramo bezrezervno prihvaćati i, prije svega, zašto?

P1100097 (450x600)

Izvođači kreću od onoga što ih se direktno tiče u danom momentu – kazališne izvedbe. Podrazumijeva se da scenarij postoji. Njega navodno ima iako ga glumci poneseni situacijom i pitanjima koja ona postavlja ne poštuju. Podrazumijeva se da oni igraju uloge, ali granica između tih uloga i njih samih uglavnom se doima nepostojećom.

P1100124 (600x450)

Pretpostavlja se da će predstava biti satkana tako da zadrži publiku, međutim «Kabaret Tamne zvijezde» izaziva prisutne (distorziranim zvukom, rječima i djelima), a čak i oni koji odlaze neće biti pritom zanemareni. «Bit će i svirke i čage», obećavaju im glumci. I doista, dijalogiziranim scenama s političkim i socijalnim konotacijama, neke od kojih su popraćene videom, slijede sve preostale sastavnice populistički-politiziranog kabareta – glazba uživo (perkusije, udaraljke, opruga), pjesma, ples, skečevi, kič, specijalni efekti… A iz svega toga ponosno proviruju Brecht i Fassbinder.

P1100126 (600x450)

 Izvanredan autorski tim «Kabareta Tamne Zvijezde», dosad najpoželjnijeg kandidata za jednu od nagrada «Kazališnog neba» PUF-a, jesu Zlatko Burić, Damir Bartol Indoš, Mia Biondić, Dean Krivačić, Sven Jakir, Marko Jastrevski, Dina Cvek, Henning Frimann, Miro Manojlović i Vedran Hleb.

P1100148 (600x450)

U nastavku večeri, na Forumu, njemačka družina Grotest Maru izvela je «Timebank» (Banka vremena), predstavu koja tematizira robotiziranu birokraciju, monetarne odnose i religiju papirologije. Nakon predugog i poprilično monotonog uvoda ispred jedne od zgrada, u kojemu je najzanimljiviji moment prilaženja glumaca pojedinim gledateljima od kojih se traži da zure u hladne oči bezlične mašine, osobe robovi-osobe roba u sivim odjelima zaposjedaju fasadu na kojoj nastavljaju provoditi svoje vrijeme u službi brojka.

P1100172 (600x450)

Dojmljiva koreografija i akrobacije osvojile su gledatelje kojima nije samo dočaran problem, kao u «Peregrinusu» Teatra KTO izvedenom drugog dana PUF-a, već je ponuđena i katarza. U «Timebanku» djelotvornost činovnika par excellance nije beskrajna. Samo je pitanje vremena kada će oni izgoriti i prepustiti se destruktivnom bijesu protiv nevidljivog manipulatora. To se dešava u trenutku kada im stopala ponovo dodiruju zemlju. Osvještenje je neizbježno. Konci koji njima upravljaju moraju biti presječeni, jer ako se čovjek ne uspijeva probuditi i istrgnuti iz ralja Banke vremena to će učiniti životinja u čovjeku.

P1100189 (600x450)

Tekst i foto Ivana-Nataša TURKOVIĆ

 

 

 

 

Leave a Reply


5 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum