Očekivana pobjeda „Zvizdana“ na 62. Pulskom filmskom festivalu

Svečanom dodjelom nagrada u subotu je završen 62. Pulski filmski festival, a Velika Zlatna Arena za najbolji film očekivano je dodijeljena filmu „Zvizdan“ redatelja Dalibora Matanića, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić „za film koji ima sposobnost doprijeti do gledatelja sa svojom porukom kroz odlično artikuliranu narativnu strukturu i originalne glumačke izvedbe“. „Zvizdan“ je osvojio i Zlatne Arene za režiju Dalibora Matanića „za majstorski jednostavan, precizan i uvjerljiv prikaz složenih međuljudskih odnosa izazvanih tragičnim povijesnim zbivanjima“, najbolju glavnu žensku ulogu Tihane Lazović „za snažnu izvedbu kojom predstavlja deklinaciju istog karaktera u tri različite egzistencije koje povezuje impresivna tjelesna ekspresija“, najbolju sporednu žensku ulogu Nives Ivanković „za višeslojnu izvedbu osobe rastrgane između traumatične prošlosti i probuđene želje za novim početkom“, najbolju sporednu mušku ulogu Dadi Ćosiću „za snažnu fizičku izvedbu koja glavnim glumcima daje još kompleksniju povijesnu i psihološku dimenziju“, te kostimografiju Ane Savić Gecan „za kostime koji se prilagođavaju i odražavaju promjene ljudske vanjštine kroz tri desetljeća na zatajan, ali učinkovit način u skladu s pričom o kontinuitetu ljudske privlačnosti, ljubavi i mržnje“.

zvizdan (600x400)

Zlatnu Arenu za masku osvojila je Mojca Gorogranc Petrushevskoj za film „Ljubav ili smrt“ redatelja Daniela Kušana dok je u kategoriji oblikovanja zvuka slavio Martin Semenčić za film „Rakijaški dnevnik“ redatelja Damira Čučića. Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodijeljena je Zoranu Čuliću i Nebojši Rogiću za film „Ti mene nosiš“ redateljice Ivone Juka, a za specijalne efekte u filmu Zlatnu je Arenu osvojio Branko Repalust za film „Svinjari“ redatelja Ivana Livakovića. Zlatnu Arena za scenografiju osvojio je Ivan Veljača za film „Takva su pravila“ redatelja Ognjena Sviličića, dok je Zlatnu Arenu za glazbu dobio Teho Tearda za film „Ti mene nosiš“. Zlatnu Arenu za montažu osvojili su Vesna Lažeti i Hrvoje Mršić za film „Imena višnje“ redatelja Branka Schmidta, a u kategoriji najbolje kamere slavio je Mario Oljača za film „Ti mene nosiš“. Zlatnu Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Emir Hadžihafizbegović za ulogu Ive Jozića u filmu „Takva su pravila“, dok je nagradu za najbolji scenarij osvojio Josip Mlakić za film „Imena višnje“. Očekivana je bila i nagrada Breza za najbolju debitanticu godine koja je uručena Heleni Beljan za ulogu Dore u filmu „Ti mene nosiš“ „za uvjerljivu izvedbu lika male djevojčice velikog srca koja u sebi nosi važnu poruku o ljubavi i strasti“.

nagrade (600x401)

U programu Manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatnu Arenu za najbolji film osvojio je film „Ničije dijete“ redatelja Vuka Ršumovića koji je osvojio i Zlatnu Arenu za režiju dok je Denisu Muriću za ulogu Pućeta dodijeljena Zlatna Arena za najbolje glumačko ostvarenje. Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu „Bit ćemo prvaci svijeta“ redatelja Darka Bajića s prosječnom ocjenom 4,85.

arena (600x400)

Ostale nagrade 62. Pulskog filmskog festivala možete pronaći ovdje.

Foto

 

Leave a Reply


7 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum