Otvorena izložba „Istra, lav i orao“

Izložba „Istra, lav i orao“, najveći ovogodišnji izložbeni projekt Arheološkog muzeja Istre otvorena je u četvrtak u prepunom izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca, a otvorili su ju prigodnim pozdravnim riječima pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci, te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. On je istaknuo da su izložbe u Svetim srcima uvijek iznenađujuće posebno zbog hrabrosti i inovativnosti kustosa i dizajnera koji osmišljavaju postav. Na samom otvaranju publika je mogla poslušati glazbeni uvod Samante Stell i Nataše Dragun, a članovi porečke Giostre prezentirali su plesove iz perioda kojim se izložba bavi.

P1090845 (600x450)

Kustosice Tatjana Bradara i Ondina Krnjak su uz ravnatelja AMI-a Darka Komša predstavile izložbu koja po prvi put prikazuje raznovrsne materijalne tragove s cjelokupnog područja Istre od 14. do 18. stoljeća. Radi se o poznatom razdoblju u kojem je istarski poluotok bio podijeljen između Mletačke Republike i Kuće Austrije. Bila su to vremena velikih promjena, tehnoloških, znanstvenih i umjetničkih dostignuća, no tada je Istra prolazila kroz teške trenutke – politička podvojenost, epidemije kuge, ratna pustošenja, elementarne nepogode, velika depopulacija…

P1090833 (600x450)

Pomalo neujednačen postav dizajnera Noela Mirkovića predstavlja nam između ostalog i oznake na mletačko-austrijskim državnim „kunfinima“ te heraldička obilježjima knezova, providura, plemića i crkvenih dostojanstvenika. Publika u sklopu izložbe može pogledati primjere zidnih slika s raznim prikazima biblijskog sadržaja koje su slikane u tom periodu u istarskim crkvama, a u Sveti srcima očekuje ih i rekonstrukcija doma plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Među eksponatima su i odjeća i nakit iz tog vremena, a prikazane su i igre te ostali oblici zabave i dokolice.

P1090850 (600x450)

Izložba „Istra, lav i orao“ ostaje otvorena do 15. studenog, a u ljetnim mjesecima bit će otvorena svakim danom od 9 do 23 sata.

Tekst i foto Boris VINCEK

Leave a Reply


7 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum