Sačuvajmo hrvatsku filmsku baštinu!

Okrugli stol u sklopu Pula PROfessional programa pod nazivom „Spasimo našu prošlost“ bio je posvećen problemu restauracije i digitalizacije hrvatske arhivske filmske baštine, a održan je u ponedjeljak, 20. srpnja, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore. Naime, za kompletnu restauraciju i digitalizaciju samo jednog dugometražnog filmskog naslova potrebno je oko 140 tisuća kuna. Digitalno su restaurirana i pohranjena, što znači spašena od propadanja, samo 24 filmska naslova što čini samo približno 8 posto od svih dugometražnih igranih filmova.  Ove strašne brojke, istaknute na Okruglom stolu, govore isključivo o dugometražnom igranom filmu. Kod dokumentarnog i animiranog filma, te kratkih filmova svih rodova, omjer snimljenog i sačuvanog puno je porazniji.

Screen Shot 2015-07-22 at 08.59.30

O problemu restauracije i digitalizacije hrvatske filmske baštine, filmski djelatnici i stručnjaci, sudionici Okruglog stola, nakon dinamične rasprave koje se dotaknula niza pitanja složili su se da je, s obzirom na alarmantno stanje kopija klasičnih hrvatskih filmova, a na prijedlog Vladimira Stojsavljevića, pomoćnika minstra za kulturu, potrebno žurno konstituiranje radne skupine koja bi djelovala pri Ministarstvu kulture RH. Predložena je izrada akcijskog plan restauracije izabranih filmova u sljedećem kratkoročnom razdoblju te organizacija izvedbe iste kao i plan dugoročne strategije restauracije i njezine izvedbe te osiguravanje financijskih sredstava.

Na Okruglom stolu sudjelovali su: Hrvoje Hribar – Hrvatski audiovizualni centart, Sanja Ravlić – Hrvatski audiovizualni centar, Vladimir Stojsavljević – Ministarstvo kulture, Vlatka Lemić – Hrvatski državni arhiv, Zlatko Draganović – Hrvatski državni arhiv, Carmen Lhotka – Hrvatska Kinoteka, Danilo Šerbedžija – Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Jasminka Božinovska Živalj – Hrvatska radio televizija, Vinko Grubišić – Jadran Film, Nenad Puhovski – Factum produkcija i Zagreb DOX, Tom Vujnović – Vizije d.o.o. – studio za restauraciju, Ljubo Tomanović – Europe Media Nest, Bojan Čobanić – odvjetnik i Aleksandar Erdeljanović – Jugoslovenska kinoteka

U sklopu Pula PROfessional, obrazovnog i industrijskog programa 62. Pulskog filmskog festivala bit će održana tri okrugla stola, a osim o problemu digitalizacije filmske građe, raspravljat će se o suradnji Pulskog filmskog festivala sa sveučilištima, akademijama i fakultetima te uključivanju studenata kroz različite aktivnosti u festivalski program. Na posljednjem okruglom stolu raspravljat će se o filmskim festivalima općenito te kako film može doći do šire publike nakon festivalskog života. Ukupno će u sklopu programa za fimske profesionalce i studente audiovizualnih djelatnosti biti održano 23 stručna događanja tijekom Festivala.

Izvor

Leave a Reply


3 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum