TradInEtno 2015: Glazba iz cijelog svijeta u pazinskom kaštelu

Produkcijom plesnih, vokalnih i instrumentalnih radionica, na kojima je nastupalo pedesetak ljudi iz čak tri kontinenta, te energičnim koncertom pazinske etno skupine Veja, u subotu je u pazinskom kaštelu zatvoren sedmi TradInEtno festival. Program je počeo produkcijom plesne radionice KoloNaOkolo ispred pazinskog kaštela, a voditeljica radionice, Koviljka Marečić, ove je godine dvadesetak polaznika naučila plesati hrvatske, makedonske, belgijske i talijanske plesove, za što je imala glazbenu pratnju u živo. Nakon što su se plesačima pridružili i poneki zainteresirani iz publike, program se, sad već tradicionalno, preselio unutar zidina kaštela.

Vokalna radionica, pod vodstvom odlične vokalistice Lidije Dokuzović, ove je godine bila najmnogobrojnija do sada, a u njoj su sudjelovali polaznici iz nekoliko europskih zemalja. Pjesme koje su pripremali bile su uglavnom iz slavenskog govornog područja, složene u tradicijske aranžmane, s ponekim vlastitim obradama. TradInEtno kamp, koji su vodili Šveđanin Allan Skrobe i Čileanci Ernesto Calderon i Antonio San Martin, od samog početka ima zadatak da polaznici, jedni druge, nauče pjesme iz svoje zemlje, te da svi zajedno naprave aranžman i zajedno ih odsviraju na završnom koncertu. Mlađi polaznici, od 18 do 25 godina, pokazali su zavidan nivo zajedničkog muziciranja i sigurnosti na pozornici, čime se ne može pohvaliti puno njihovih vršnjaka. Antonio San Martin pokazao je zavidnu sposobnost dirigiranja znakovima, čime sam dirigent slaže pjesmu u tom trenutku na pozornici, bez da bilo tko od glazbenika unaprijed zna što će se dogoditi.

TIE_2015_4

Za kraj večeri, etno skupina Veja, čiji članovi i organiziraju ovaj festival, popeli su se na pozornicu i odsvirali energičan koncert predstavljajući i poneke nove pjesme na kojima rade i koje će se naći na njihovom novom albumu. U ispunjenom kaštelu publika je u glas pjevala s Goranom Farkašem, a na pozornici su im se pridružile i djevojke iz vokalnih radionica, članice etno zbora Čipkice, pa su zajedno otpjevali tradicijsku pjesmu “Piero me tocca”, koju su zajedno izveli i na HTV-ovoj emisiji “Do posljednjeg zbora”.

TradInEtno festival ove je godine trajao devet dana. Na programu su bili koncerti veselog talijanskog trija Brigan, mladog i vrlo talentiranog američkog glazbenika Lona Eldridgea, Južno Američko – Europskog orkestra Ensamble Transatlantico de Folk Chileano, britanske harfistice Stephani West, švedskog instrumentalnog trija Matz, Joachim & Angelica, orkestra mladih glazbenika radionice Ethno Croatia, te folklorne večeri na kojoj su nastupili KUD Panče Pešev iz Kumanova (Makedonija), KUD-a Sot La nape iz Ville Santine (Italija) te domaćina i suorganizatora Folklornog društva Pazin.

TIE_2015_1

Osim spomenutih radionica, održala se i radionica “Ples na tavolac”, gdje se pokušalo rekonstruirati starinski običaj gdje je plesni podij, tavolac, bio sagrađen samo za tu svrhu. Ulaz se plaćao, a novac je išao glazbenicima. Pazinski je ples na tavolac ostvaren kao cjelodnevno događanje na kojem su Dario Marušić i Koviljka Marečić, uz glazbenu pratnju Marka Pernića, Željka Farkaša i Marina Kranjca učili polaznike zaboravljenim plesovima sjeverne i središnje Istre. Nakon radionice, zabava se nastavila uz gunjce, a završila se posebnim, za tu priliku prilagođenim koncertom etno skupine Veja, koja je u svojem aranžmanu odsvirala pjesme koje su se svirali na plesovima na tavolac.

Tijekom dana odvijao se i TradInTrade sajam na kojem su članovi Folklornog društva Pazin imali radionicu pripreme i kuhanja tradicijske istarske tjestenine – fuži, koju su kasnije dijelili svima. Najmlađi su se mogli zabavljati u starinskog, ručno pokretanoj gondoli, dok su njihovi roditelji mogli istraživati istarsko sađeno i samoniklo bilje, na štandu Supetarca Franka Zgrablića. Štand s istarskim instrumentima imao je izrađivač i restaurator iz Cerovlja Danijel Paulović.

TIE_2015_2

Etnomuzikološki simpoziji trajao je dva dana, a obrađivao je temu “Tradicija – željene i neželjene promjene”. Govornici su prvog dana bili Dario Marušić i Ernesto Calderon (Čile), te Goran Farkaš i Lucie Baloso-Bardin (Francuska) drugog dana. Skoro svaku večer festivala prikazivali su se etno filmovi. Tako su se na repertoaru našli, između ostalih, našli i, u ovim krugovima hvaljeni filmovi „Čuvari voćnjaka“ („The Orchard Keepers“) i“Sezona sprovoda“ („Funeral Season“).

Organizator festivala je udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Suorganizatori su Folklorno društvo „Pazin“, te obrt Pro-Music. Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu Istarske Županije, Lokalna akcijska grupa središnje Istre, Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina, Turistička zajednica Središnje Istre i HDS/ZAMP.

TIE_2015_3

Leave a Reply


7 − 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum