Novi nalazi u Arheološkom muzeju Istre

Nova arheološka istraživanja u zgradi Arheološkog muzeja Istre u Puli, na južnoj strani suterena počela su u kolovozu prošle godine, a obuhvatila su hodnik i tri prostorije od ukupno 232 četvorna metra u području južnog krila zgrade. Istraženi su slojevi u visini četiri metra, te je prema prijedlogu nadzornog inženjera lani u listopadu istraživanje prekinuto zbog mogućeg narušavanja statičke stabilnosti zgrade. Pored brojnih nalaza iz perioda antike, pronađen je sloj s pravilno poredanim amforama koje su služile za drenažu. Također su pronađeni i ulomci kamene plastike koji se najvjerojatnije mogu dovesti u vezu s Malim rimskim kazalištem.

ami2

Nakon toga, pristupilo se učvršćivanju nosivih zidova zgrade te je u lipnju ove godine započela sljedeća etapa arheoloških istraživanja. Trenutno se istražuju prapovijesni slojevi koji se datiraju u razdoblje Histra. Pored suhozidnih struktura i podnica od nabijene gline, pronađeni su i ostaci peći i ognjišta koji ukazuju na postojanje objekata.

ami4

Pronađeni su mnogobrojni ulomci prapovijesne keramike, nekoliko brončanih prstena, ulomci fibula, ulomci importirane gnathia keramike sa crnim i crvenim premazom (koja se datira u razdoblje od 4. do 2. st. pr. Kr.) te velika količina životinjskih kostiju i školjaka. Također su zabilježene dvije cijele posude koje su bile unutar kružnih suhozidnih struktura, od kojih je jedna amfora grčko-italskog tipa te se datira u period od 4. do 2. st. pr. Kr. Istraživanja su dalje u tijeku, a iz muzeja javljaju da se nadaju novim otkrićima koja će im pomoći u boljem poznavanju Histra i njihove kulture.

ami3

Izvor

Leave a Reply


− 9 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum