Ivan Turist traži Bajku u Puli – prestavljanje Kansk Video Festivala

Novu sezonu svojih Klubodrom programa Pulska filmska tvornica je u utorak, 15. rujna, započela u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Kako se obično ti programi odvijaju u Klubu PFT u Štiglićevoj ulici, Ivana Nataša Turković, voditeljica Kluba, u uvodnom je predstavljanju pojasnila da je razlog gostovanja u Rojcu dvodnevno ugošćavanje Međunarodnog Kansk Video Festivala iz sibirskog grada Kanska, dok će se već uhodani PFT programi od idućeg tjedna odvijati po redovnom rasporedu u prostoru Kluba u Štiglićevoj 12.

DSC_0160 (600x402)

Suosnivačica i umjetnička direktorica festivala, Nadya Bakuradze rekla je da Međunarodni Kansk Video Festival nije konvencionalni filmski festival već eksperiment u vremenu i prostoru. Nastao je 2002. iz jedne jezične dosjetke, zapravo činjenice da se na njihovom jeziku festival u Cannesu također piše „Kansk festival“, te je odmah uklopljen u veliki Trans-Sibirski projekt Kulturdrang nach Osten. Tada se po sibirskim gradovima gotovo tri tjedna javnost upoznavala s novim video tehnologijama, te su ujedno prikazivani kratki filmovi. Putovalo se vlakom u kojem su se okupljali umjetnici, filmski redatelji, glazbenici, novinari i kuratori iz brojnih zemalja. Danas Festival ugošćuje međunarodni žiri iz filmske industrije i umjetničkih krugova, a u njegovu sklopu održavaju se međunarodni filmski i video program te razni specijalni programi i radionice za mlade filmaše. Festival promovira nova imena s nezavisne i beskompromisne filmske i video scene, nove žanrove i filmske trendove. Nadya Bakuradze kazala je i kako, nažalost, posljednjih godina festival nema dostatnu podršku lokalnih vlasti, te su se stoga odlučili okrenuti svijetu. Tako je nastala i BalKANSK, turneja po zemljama Balkana, a nakon nje mogu se očekivati i neki MaroKansk, AfriKansk i drugi Kansk festivali. Kako piše u proglasu festivala: „Burna vremena zahtijevaju arhaičniji oblik ljudske komunikacije, bez informacijskih filtera, društvenih medija ili primitivnih televizijskih ideologema.“

DSC_0162 (600x402)

Prvog dana u Rojcu predstavljen je jedan od festivalskih projekta, Bajke svijeta. Publika je odgledala pet kratkih filmova u kojima su na duhovit način prikazane bajke iz Estonije, Gruzije, Rusije, Ukrajine i Tadžikstana, od kojih je svaki natopljen kulturnim i etnološkim posebnostima zemlje iz koje priča potječe. Producent i član festivalskog tima Andrey Kovalov objasnio je da je to izbor iz preko 3.000 istraženih bajki, od čega je do sada ukupno snimljeno 12 filmova, te da su Bajke svijeta projekt koji je tek na svom početku. Do sada je snimano samo u zemljama nekadašnjeg SSSR-a, iako je projekt zamišljen mnogo šire i usmjeren ka povezivanju država na globalnoj kulturnoj razini, bez uplitanja politike i s velikom dozom humora. Prvi iskorak je upravo ova turneja po jugoistočnoj Europi (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska), koja će trajati od 11. do 23. rujna i uključuje 15 festivalskih projekcija, kao i snimanje novih filmova s pričama zemalja koje se posjećuju. Stoga tim Bajki svijeta poziva zainteresirane da se priključe produkciji kao pripovjedači, savjetnici, glumci i lokalni menadžeri, pa čak i kao redatelji dijelova filma. Sam koncept je jednostavan: Sve filmove povezuje jedan lik – Ivan Turist (u dosadašnjem serijalu interpretirao je već skoro 60 različitih karaktera) – koji sada dolazi na odmor na Balkan. U neposrednom kontaktu upoznaje građane koji mu pripovijedaju anegdote i narodne priče iz svog podneblja. Čarobne sile ga ni na ovom putovanju ne napuštaju, pa se Turist počinje preobražavati u tek upoznate likove iz lokalnih priča, uvlačeći se poput duha u svakodnevicu prolaznika na cesti.

DSC_0168 (600x402)

Večeras se program u Rojcu nastavlja projekcijama nagrađivanih uradaka s posljednja dva izdanja Kansk festivala, te izborom iz novijeg ruskog eksperimentalnog filma, a u sklopu BalKANSK programa postavljena je i izložba plakata tog festivala.

Više o programima Pulske filmske tvornice doznajte na njihovoj internet stranici.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Foto Boris VINCEK

Leave a Reply


3 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum