Izložba Cinemaniaca otvorena do 14. rujna

Trajanje izložbe “Motovunski video susret 1976.”, realizirane u okviru projekta Cinemaniac 2015, kao popratni program Festivala igranog filma u Puli, produljeno je i može se razgledati do 14. rujna. Izložba putem fotografija, dokumentacije i video radova podsjeća na motovunski susret, okuplja izbor realiziranih radova i preispituje utjecaj, poziciju i značaj manifestacije. U Motovunu 1976. godine hrvatski i talijanski umjetnici Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak, Claudio Ambrosini, Michele Sambin, Luigi Viola, realizirali su svoje  antologijske radove.

motovun2

“Cinemaniac 2015. na javnu sceni donosi istraživački i izložbeni projekt koji u središte interesa smješta fragment IV. Motovunskog susreta iz 1976. – antologijski motovunski video susret – gotovo 40 godina nakon njegova održavanja. Riječ je o prvoj radionici video umjetnosti u Hrvatskoj. Cinemaniac 2015 fokusira se na videosusret koji artikulira interes za video kao novi komunikacijski i umjetnički medij, te doprinosi istraživanju Motovunskih susreta u cjelini i povijesti (novo)medijske umjetnosti, mapirajući umjetnike, radove, organizacijski i institucionalni kontekst, produkcijske modele, te pozicije i transformacije unutar šireg društvenog i umjetničkog polja. Istraživanje se nadovezuje na prethodna iskustava i propitivanja eksperimentalnih filmskih praksi, suvremene umjetnosti i audiovizualne baštine, poput realiziranih izložbenih i istraživačkih projekata Nevidljivi MAFAF (2010-2011), ili Video Televizija Anticipacija čime se uspostavlja kontinuitet istraživačkih praksi, artikuliraju i ponovo sagledavaju povijesni narativi o počecima video umjetnosti u SFRJ kao suvremene umjetničke prakse. Istovremeno se mapira razvoj novomedijske umjetnosti tijekom 1970-ih godina – obuhvaćajući umjetnike i njihove radove, teme i kontekste, te modele produkcije i prezentacije umjetnosti, kako bi se povezale ideje, institucije, umjetnici, radovi i nova publika”, piše kustosica izložbe Branka Benčić u katalogu kojeg možete preuzeti u PDF formatu.

Izvor

Leave a Reply


− 6 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum