NOVI FILMOVI IVE LIPANOVIĆA U KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Dva „svježa“ kratkometražna dokumentarca, „Filipove snove“ i „Višku ratnu priču“, te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film „Monumenti“ s 10. ljetne radionice izrade filma „Pulska filmska tvornica 2014.“ predstavit će ovoga četvrtka, 8. listopada, u Klubu Pulske filmske tvornice sam autor Ivo Lipanović. Program Klubodroma počet će u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Ivo Lipa - Filipovi snovi

„U „Filipovim snovima“ upoznajemo se s mladim Poljakom koji putuje svijetom i pritom zabavlja publiku „vatrenim predstavama“. U filmu nam on govori o svom životu i željama, životnim vrijednostima, ali i važnosti koju snovi i maštanja imaju za samoostvarenje. U „Monumentima“ Lipanović istražuje nekadašnju vojnu zonu, prirodu u koju je uronjena i devastirane objekte, kombinirajući pritom subjektivni doživljaj i dokumentarnu objektivnost. Na taj način autor tematizira život i smrt prostora bogate povijesti. „Viška ratna priča“ obrađuje ratna sjećanja Poljakinje koja već desetljećima živi na Visu. Otok je 1990. i 1991. godine bio odsječen od kopna te je brojio preko 1.500 vojnika Jugoslavenske ratne mornarice kojoj malobrojno stanovništvo nije predstavljalo opasnost. Na sreću, bio je pošteđen razaranja“, navodi voditeljica Kluba Ivana-Nataša Turković.

Ivo Lipa - Monumenti

Ivo Lipanović je rođen 1988. godine. Osnovnu i srednju školu je završio na rodnom Visu, a u Pulu su ga doveli dokvalifikacija za komercijalista te Ki-Aikido. Trenutno je apsolvent na studiju Kultura i turizam pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Do sada je ostvario jednominutni film “We Are The Dorg”, kratkometražne igrane filmove “Profesor Mate Asparagus”, ”Profesor Mate Asparagus u gradu” i ”It’s Lethal To Study”, te dokumentarne filmove ”Kako se snimao Profesor Mate Asparagus”, “Art of Aikido”, ”Filipovi Snovi” i ”Viška ratna priča”. Također, autor je videospota za pjesmu „Other Side of Freedom“ pulskog benda Audio Remains. Lipanović se aktivno bavi video umjetnošću i posjeduje vlastiti kanal na youtubeu „Ivolipa“.

Ivo Lipa - Viška ratna priča 1

RASPORED PROJEKCIJA:

Filipovi snovi, dokumentarni, 2015, 20’38”

Monumenti, dokumentarno-eksperimentalni, 2015, 6’9”

Viška ratna priča, dokumentarni, 2015, 22’13”

Izvor

Leave a Reply


9 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum