Šokovi s pokrićem

 PORTRET REDATELJA: GASPAR NOĖ

Noe

Nakon niza kratkometražnih filmova, francusko-argentinski redatelj Gaspar Noé (rođen 1963. u Buenos Airesu) režirao je krajem 1990-ih dugometražni prvijenac “Sam protiv svih” (Seul contre tous), u kojemu mesar (Philippe Nahon) nakon odslužene zatvorske kazne pokušava započeti novi život u provinciji.

No, trudna ljubavnica odbije mu posuditi novac za otvaranje mesnice i optuži ga za preljub, zbog čega je premlati, nadajući se da će pobaciti njihovo dijete, i bježi u Pariz kod poznanika kriminalaca. Gledateljima koji nisu skloni Noéovom radu vjerojatno će biti odbojna ovakva sklonost nasilnim i šokantnim prizorima te mračnim likovima (nacizam, incest, mizantropija), ali “Sam protiv svih” tek je blaga naznaka onoga što je u njegovom kasnijem radu uslijedilo.

U iznimno šokantnom filmu “Nepovratno” (Ireversible) Vincent Cassel pokušava pronaći sadista koji je silovao i zvjerski premlatio njegovu djevojku (Monica Bellucci), a pritom ova naizgled jednostavna priča o osveti dobiva na težini upravo načinom izlaganja unatrag. Film počinje okrutnom scenom razbijanja glave u bizarnom noćnom klubu, nastavlja se iznimno brutalnim silovanjem i završava izmjenama nježnosti između zaljubljenih supružnika, ali osjećaji pobuđeni kod gledatelja uopće nisu u skladu s onim što trenutno gleda na ekranu. Upravo završni kadrovi ostavljaju nevjerojatno mučan i jezovit dojam, mučniji od izravnih prizora bestijalnog nasilja.

Noéova sklonost izazivanju trauma kod gledatelja i pomicanju granica uočljiva je i u njegovim novijim filmovima “Ulaz u ništavilo” (Enter the Void) i “Ljubav” (Love). Radnja “Ulaza u ništavilo” odvija se u Tokiju i podijeljena je na tri dijela. U prvom dijelu pratimo rutinski dan dilera droge do njegove pogibije, drugi dio bavi se događajima iz nedavne prošlosti koji su prethodili tragediji, a treći dio dilerovim duhom koji je napustio tijelo nakon ubojstva. U “Ljubavi” pratimo patnje glavnog junaka za bivšom djevojkom kojoj se izgubio trag, a sjećanja na njihov vatreni odnos vizualizirana su u 3D tehnici s eksplicitnim seksualnim (pornografskim) prizorima.

U cijelom Noéovom opusu dominira sklonost uznemiravanju gledatelja i provokaciji, što može biti vrlo opasno i kreativno pogubno, naročito ako su takvi postupci sami sebi svrha. Pritom Noé vlastite tematske preokupacije razrađuje dosljednim i prepoznatljivim redateljskim stilom (naracija unatrag, izmjena perspektiva), zbog čega su dojmovi o njegovom radu uglavnom podijeljeni, ali rijetki će ga doživjeti kao izvještačenog kvaziumjetnika. Njegov tematski i stilski pristup ostavlja dojam svjetonazorno čvrstog autora, koji doista vjeruje u svoje nasilne, šokantne i bizarne svjetove.

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


9 + = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum