LENIĆEVA LISTA I PULSKA PREMIJERA FILMA „ABC SHOCK“ U KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Do kojih su ekstrema radnici spremni otići kako bi zaradili za život prikazao je austrijski redatelj Michael Glawogger u nagrađivanom dokumentarcu „Smrt radnika“ (Workingman’s Death) iz 2005., koji će u sklopu programa Lenićeva lista biti prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. prosinca, s početkom u 19 sati. Večer će moderirati Elvis Lenić, a ulaz na program je slobodan. Film je podijeljen u šest poglavlja svaki od kojih ima svoj naziv (Heroji, Duhovi, Lavovi, Braća, Budućnost i Epilog) s time da prvih pet oslikava opasne uvjete zaposlenika na rizičnim poslovima diljem svijeta – ukrajinske rudare, indonezijske kopače sumpora, nigerijske mesare, pakistanske varioce i radnike u kineskoj željezari. S druge strane, šesto poglavlje pruža kontrastne scene mladih u nekadašnjem njemačkom industrijskom kompleksu pretvorenom u zabavni park.

workingmans-death-pakistan21 (600x425)

Kod kritičara i gledatelja dokumentarac je polučio uspjeh zahvaljujući posebnom vizualnom osjećaju, snenoj ljepoti koja iz njega izvire unatoč prikazanim tegobama, upečatljivim fotografskim kompozicijama, ali i ironiji. Među ostalima, „Smrt radnika“ je dobila Njemačku filmsku nagradu i nagradu Grierson Londonskog filmskog festivala, a prikazan je na venecijanskom filmskom festivalu te u službenoj konkurenciji Toronto Film Festivala.

Glawogger je preminuo prošle godine, a uglavnom je poznat po dokumentarcima „Megacities“ (1998.), „Smrt radnika“ i „Whore’s Glory“ (2011.).

Posljednji ovogodišnji program Klubodroma bit će održan ove subote, 19. prosinca, kada će u 20 sati biti održana pulska premijera kratkog dokumentarca „ABC Shock“ Senada Sijarića u produkciji Pulske filmske tvornice. Gost večeri bit će autor, a ulaz na program je slobodan.

The Shock

U svom prvijencu Sijarić prati ovaj neobični bend – čiji su članovi Kićo (45), Jan (18), Noel (15) i Kaja (15) – tijekom kratke turneje po Istri, Sloveniji i Švicarskoj. Tijekom polusatnog filma upoznajemo se s ekipom i njihovim životnim stavovima, a uz to doznajemo kako su prevazišli „međugeneracijski“ jaz. Projekciji će uslijediti filmski tulum uz druženje i zakusku.

Izvor

Leave a Reply


5 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum