Hrvatski naslovi na 39. filmskom festivalu u Göteborgu

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu, jednom od najvećih i najpoznatijih skandinavskih filmskih festivala, koji se održava od 29. siječnja do 8. veljače, u raznim će programima biti prikazano ukupno pet hrvatskih naslova. Riječ je o manjinskim koprodukcijama „Vrapci“ Rúnara Rúnarssona, redateljskom prvijencu glumice Mirjane Karanović „Dobra žena“, filmu „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, te animiranim filmovima „Život s Hermanom H. Rottom“ Chintis Lundgren i „Wiener Blut“ u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka.

havc1

Nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film „Vrapci“, nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom, prikazuje se u natjecateljskoj sekciji Najbolji nordijski film. U istoj je sekciji još sedam drugih naslova. „Dobra žena“ prikazuje se u natjecateljskoj debitantskoj sekciji koja nosi ime slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana (The Ingmar Bergman International Debut Award). Film je nastao u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Na scenariju su uz redateljicu radili i Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitom događaju. „Naša svakodnevna priča“ prikazuje se u sekciji nazvanoj Novi glasovi, a film scenaristice i redateljice Ines Tanović, nastaje u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom.

havc2

Uz dugometražne naslove u sekciji nazvanoj Animanija prikazat će se i dva animirana filma; nagrađivani „Život s Hermanom H. Rottom“ nastao u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios te Wiener Blut autorskog dvojca Zlatka Boureka i Pavla Štaltera. Scenarij filma potpisuje Zlatko Bourek, animaciju Pavao Štalter, a film je nastao u produkciji Zagreb filma i koprodukciji slovenske kuće Restart Ljubljana.

havc3

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, a s više od 200.000 posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. U sklopu jedanaestodnevne manifestacije ove godine prikazuje se oko 450 filmova iz 84 zemlje svijeta, a fokus je na Italiji. Festival se otvara svjetskom premijerom filma Månsa Månssona „The Yard“ (nastao prema adaptaciji istoimenog romana Kristiana Lundberga), a ovogodišnja počasna nagrada (Počasni Zmaj) dodijelit će se danskoj redateljici Susanne Bier.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum