IZLOŽBA GORANA ŠKOFIĆA U MSUI-U OTVORENA DO 10. SIJEČNJA

Izložba „The Interruptions/Prekidi“ Gorana Škofića otvorena je 11. prosinca prošle godine u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a svi zainteresirani mogu je posjetiti do 10. siječnja. U izložbi se Škofić pojavljuje kao protagonist – model te je u svojoj interpretaciji potpuno slobodan što dovodi do umjetnosti apsurda. U zamračenim prostorijama MSUI-a Škofić zatvara i otvara oko, gura zidove, skače u jezero i multiplicira se.

_DSC0139

Svojim videouradcima i minimalističkim projekcijama metaforički prikazuje suvremeno društvo te ispituje položaj umjetnika i individualno osviještenog pojedinca u njemu. Elementi izložbe su pomno raspoređeni po mračnoj prostoriji tvoreći tako ugođaj i pažljivo izbalansiranu cjelinu doživljaja slike i zvuka da bi se i sam posjetitelj osjećao sudionikom.

_DSC0157

Podna projekcija „Fronte“ je sačinjena od kolone vojnika koju tvori multiplicirani autorov lik vizualnim prikazom te snažnim i agresivnim zvukovima marširanja. U šetnji zamračenom prostorijom dolazi se do obične žarulje (koja nije štedna), a autor se u projekciji postavlja u taj isti prostor. U projekciji pomicanja zida nazvanoj „Pushing“, autor uporno pokušava pomaknuti zid i tako u krug što nas može asocirati na Sizifov posao.

_DSC0123

Time ukazuje na to da se uvijek pokušavamo ograditi od svakodnevne zbilje stoga ne vidimo, ne čujemo i ne govorimo o onome što nas direktno ne pogađa. Autor je umoran od borbe i promatrajući stvarnost, polako zatvara oči.

_DSC0137

Goran Škofić je značajan hrvatski umjetnik novih medija. Rođen je u Puli gdje je završio Srednju umjetničku školu, a nakon toga je upisao Umjetničku akademiju u Splitu (odsjek Film i video) gdje je diplomirao 2005. godine. Radovi Gorana Škofića uključuju foto i video kolaže, video performanse, film i zvuk i prostorne instalacije. Iza sebe ima 22 samostalne, te na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Tekst i fotografija Luana RACAN

Leave a Reply


7 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum