„Krici i šaputanja“ Ingmara Bergmana u Pulskoj filmskoj tvornici

Posljednji siječanjski Klubodrom donosi film „Krici i šaputanja“ (Viskningar och Rop) švedskog redatelja i scenarista Ingmara Bergmana, koji će u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazan u četvrtak, 28. siječnja, s početkom u 19 sati. „Nakon De Sicove „Ciocciare“ iz 1952. i Truffautovog „Julesa i Jima“ iz 1962. prelazimo u 1972. godinu i intimni svijet sestrinstva predočen u nagrađivanoj drami nominiranoj za čak pet Oskara“, navodi voditeljica kluba i moderatorica večeri Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

Početkom 20. stoljeća u Švedskoj jedna žena umire od raka. Kada joj u posjetu dolaze dvije sestre na vidjelo počinju izlaziti dugo potiskivani osjećaji. Samrtna agonija pojačava i ogoljuje složene psihološke i emotivne odnose sestara i njihove odane služavke Anne. Progonjene krivnjom, osamljenošću i ljubomorom, sestre nisu u stanju pružiti pomoć i suosjećanje bolesnici u njezinim posljednjim trenucima života. Unatoč društvenoj podčinjenosti, odana i religiozna sluškinja Anna jedina ostaje čvrsta i staložena.

krici

Boje, interijeri i priroda imaju ovdje veliku ulogu te daju upečatljiv doprinos ugođaju. Redatelj je filmom koji sadrži mnoge provokativne scene propitivao isprazan život više klase i prolaznost ljudskog života. Također, pokušao je pronaći odgovore na pitanja o smislu života, postojanja života nakon smrti, vjeri, iskupljenju i uskrsnuću. U knjizi „Images“ napisao je kako je s „Personom“ i „Kricima i šaputanjima“ otišao koliko je god daleko mogao te da je radeći u apsolutnoj slobodi dotaknuo nijeme tajne koje samo film može razotkriti.

Nakon nekoliko neuspješnih eksperimentalnih filmova, „Krici i šaputanja“ donijeli su Bergmanu komercijalni uspjeh. Njime se ovaj velikan modernog filma vratio svojim tradicionalnim temama ženske psihe i potrage za vjerom i iskupljenjem. Za razliku od prijašnjih filmova, ovdje su korištene zasićene boje, a pogotovo jarkocrvena. Upravo su boja i svjetlost donijeli snimatelju i dugogodišnjem Bergmanovom suradniku, Svenu Nykvistu, Oscara za najbolju fotografiju.

Film je dobio odlične kritike i pet nominacija za Oscara, među kojima je i nominacija za najbolji film, što je rijetkost za ostvarenja koja nisu na engleskom jeziku. Osim toga, nominiran je bio i za Zlatni globus te nagradu BAFTA. Nakon nagrade na Cannesu, dobio je dva Davidova Donatella i još niz drugih prestižnih nagrada.

Izvor

Leave a Reply


4 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum