„Ledeni komet“ Johna Frankenheimera u PULSKOJ FILMSKOK TVORNICI

Program Klubodroma Pulske filmske tvornice nastavlja se ovoga četvrtka, 21. siječnja, filmom po odabiru člana Aleksandra Jovanovića koji će posjetitelje s početkom u 19 sati uvesti u svijet „Ledenog kometa“ (The Iceman Cometh) Johna Frankenheimera iz 1973. godine. Film je snimljen po istoimenoj drami Eugenea O’Neilla iz 1939., a radnja je smještena u vrijeme velike krize i depresije 1912. godine, kada su ljudima najbolji prijatelji bili tuga i alkohol. Dolaskom Hickeya stvari se ipak počinju mijenjati…

220px-Poster_of_the_movie_The_Iceman_Cometh

„Kada sam prvi put pogledao ovu dramu prije otprilike 35 godina“, napisao je Jovanović u osvrtu na film, „tako što još nisam vidio na filmskoj vrpci. Ona odaje dojam svojevrsne pomaknutosti koja ima svoje opravdanje. U njoj je prikazana galerija izgubljenih, posrnulih, tragikomičnih figura različitih profila i neobičnih sudbina, koje u gostionici, zajedno s vlasnikom, utapaju bol u alkoholu i sanjaju o mogućem povratku. Te figure nisu apstraktne već vrlo konkretne, a odraz su društvenog konteksta, iako sociološku pozadinu možemo tek naslutiti.

Kao određenu katarzu, svi iščekuju putujućeg trgovca Hickeya, koji ih posjećuje dva put godišnje te ih pritom časti pićem i zabavlja. Ambijent i atmosfera živopisno oslikavaju stanje duha u gostionici. Kada se Hickey napokon pojavi dešava se neočekivani obrat. Umjesto zajedničkog opijanja on nudi društvu trezvenost i razbijanje iluzija. Film tada dobiva punu dramatiku, jer situacija počinje nalikovati grupnoj psihoterapiji.

iceman

Dijalozi su neobični i zanimljivi, a Lee Marvin, koji tumači karizmatičnog Hickeya, izuzetno je dojmljiv. Iako svaki lik posjeduje originalnost, Marvinova osobnost se posebno ističe. Za istaknuti je i Robert Ryan u ulozi Larya, bivšeg anarhista koji nastupa kao filozof te u svemu vidi dvije strane, ali sada se ničemu ne nada i samo čeka laku smrt.“

Upravo je zahvaljujući Ryanu film dobio više nagrada za najbolju mušku (sporednu) ulogu, no one su dodijeljene glumcu posthumno budući da je umro prije premijere. Također, ovo je bio posljednji film još jednog velikana – Fredrica Marcha.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum