Na festival u Rotterdamu uvrštena još tri hrvatska naslova

Uz dva kratkometražna naslova („Belladonna“ i „Tu tamo“) na 45. međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR), koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače, u glavnom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se eksperimentalno-dokumentarni film „Sve, još uvijek, u orbiti“, dok su u sekciju Limelight uvršteni dugometražni filmovi „Zvizdan“ i manjinska koprodukcija „Puni udar“ („Full Contact“).

sve još uvijek

Eksperimentalno-dokumentarni film „Sve, još uvijek, u orbiti“ Dane Komljena i Jamesa Lattimera u produkciji zagrebačkog Restarta prikazuje se u natjecateljskoj sekciji kratkometražnih filmova Tiger Awards Competition. Film je sniman tijekom 2015. godine u Brazilu, a baziran je na snu talijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je poslužio kao osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada Brazilije. Film istražuje njegovu vezu s malenim radničkim gradićem nadomak megalopolisa, a koji je nedugo nakon izgradnje Brazilije potopljen. Glavni producenti filma su Oliver Sertić ispred Restarta te Dane Komljen i James Lattimer, a koprodukciju potpisuju Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić ispred srpskog Dart Filma i Daniela Mourinho, producentica brazilske kuće Flvmina Creative Production. Projekcija na 45. IFFR-u bit će ujedno i svjetska premijera filma.

Višestruko nagrađivani „Zvizdan“ u režiji Dalibora Matanića i nizozemsko-francusko-hrvatska koprodukcija Puni udar cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka prikazat će se u sekciji nazvanoj Limelight, a riječ je o sekciji u sklopu novog programa IFFR-a Voices. Podsjetimo, „Zvizdan“ je krajem prošle godine nominiran za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy – IPA). Ovo važno priznanje stiglo je nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta. Scenarist i redatelj filma je Dalibor Matanić, glavne su uloge odigrali Tihana Lazović i Goran Marković, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

„Puni udar“ nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film te koprodukciji hrvatske Jaako dobre produkcije i Bac Filmsa. Film je u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je „glumila“ Jemen, pustinju Nevade, grad Bruxelles i pusti otok u oceanu, a riječ je o psihološkom trileru o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Film je na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu osvojio Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), dok je glumica Lizzi Brocheré osvojila Srebrnog Huga za najbolju glumicu.

Podsjetimo, ranije je objavljeno kako će se u kratkometražnom programu prikazati još dva hrvatska naslova: „Belladonna“ Dubravke Turić snimljena u produkciji Spiritus Movensa i animirani film „Tu tamo“ redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od  najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije.

Izvor

Leave a Reply


8 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum