Hrvatski filmovi i filmaši na 66. Berlinaleu

66. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održava se od 11. do 21. veljače. U sklopu programa Panorama svoju svjetsku premijeru imat će dugometražni igrani film „S one strane“, dok će se unutar programa European Shooting Stars, koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije, predstaviti hrvatska glumica Tihana Lazović. Na platformi za umrežavanje Berlinale Talents i ove će se godine predstaviti dva hrvatska filmska profesionalca: redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović i producent Tibor Keser.

berlinale-plakat_1453297907-1024x576

Dugometražni film „S one strane“ redatelja Zrinka Ogreste dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama. Ova napeta psihološka drama nastala je prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

ekdp4pkul8cm56e47m4tli8gdwxp5u29

Ponajviše zahvaljujući svome nastupu u „Zvizdanu“ Dalibora Matanića (Kinorama), Tihana Lazović postala je jedan od 10 ovogodišnjih sudionika European Shooting Stars, programa usmjerenog na promociju mladih europskih glumačkih talenata. Program će se odvijati tijekom prvog vikenda 66. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje će sudionici imati priliku upoznati se s nekim od najznačajnijih europskih casting agenata, casting directora i ostalih ključnih imena europske filmske industrije. Tihana Lazović treća je hrvatska glumica koja je sudionica ovog projekta (Marija Škaričić sudjelovala je 2011., a Zrinka Cvitešić 2010. godine), a među deset ovogodišnjih kandidata nalaze se i mladi glumci iz dviju hrvatskih manjinskih koprodukcija: Atli Óskar Fjalarsson iz Vrabaca Rúnara Rúnarssona (MP filmska produkcija) i Daphné Patakia iz Treme Yorgosa Zoisa (JDP i Nukleus film). Cjeloviti popis potražite na ovoj poveznici.

Tihana-Lazović-

U sklopu programa Berlinale Talents, platforme usmjerene umrežavanju i usavršavanju, predstavit će se i dva hrvatska filmska profesionalca. Redateljica, scenaristica i producentica Antoneta Alamat Kusijanović potpisuje nekoliko kratkometražnih filmova. Trenutno živi na relaciji New York–Dubrovnik, a surađivala je s mnogobrojnim svjetski priznatim filmskim kompanijama (NBC, Green Street Films, Sony Pictures Classic, Universal Pictures, Stark Film, Sundance Channel…). Tibor Keser u Restartu radi kao producent i izvršni producent. Polaznik je brojnih radionica među kojima i Sarajevo Talent Campusa. Član je odbora Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca i Coworking Croatia. Surađuje sa scenarističkom platformom Palunko Hrvatskog filmskog saveza.

U sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije European Film Market (EFM). Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, gdje će zainteresirani festivalski selektori, distributeri i ostali filmski profesionalci moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija „Keep an Eye on Croatian Features: Berlinale 2016“, namijenjena dugometražnim filmovima čiji se završetak planira do svibnja 2016., a koja se može preuzeti u sljedećem privitku.

Na EFM-u su također organizirane i sajamske projekcije filmova „Život je truba“ Antonia Nuića, „S one strane“ Zrinka Ogreste i „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ Ivana-Gorana Viteza namijenjene distributerima, selektorima, kupcima i ostalim filmskim profesionalcima.

 66. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održat će se od 11. do 21. veljače 2016. godine, a više informacija o programu potražite na njegovoj službenoj stranici.

Izvor

Leave a Reply


4 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum