Izložba Miltona Glasera „Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking“ u galeriji Luka

Izložba jednog od najvećih svjetskih živućih ilustratora i dizajnera Miltona Glasera “Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking”, bit će otvorena u četvrtak 25. veljače u galeriji Luka HDLU-a Istre. Reprodukcije 180 radova koje je autor osobno odabrao, kako za svoju posljednju monografiju („Drawing is Thinking“), tako i za izložbu istog naziva, svojevrsni su presjek njegove pedesetogodišnje karijere. “Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking” dosad je na ovim prostorima bila izložena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu.

Milton_Glaser_HDLU_Istre (600x458)

Kao popratni program, u petak 26. veljače u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima bit će omogućeno vodstvo kroz izložbu, a u podne će biti održana projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora “To Inform and Delight”, iz 2008. godine, redateljice Wendy Keys.

05 Tattoo, 1980 (600x427)

“Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.” (Milton Glaser 2015., iz zahvale upućene UBU i ŠPUD-u Zagreb). Organizatori izložbe su UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Mirko Ilić Corp. i Organizam, lokalna podrška je Fazan, a domaćin je HDLU Istre.

03 Portrait of Nina Simone, 2003_Bad Pope, 1994 (600x402)

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je srednju školu za glazbu i umjetnost u New Yorku, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim, zahvaljujući Fulbright stipendiji, Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji s Clay Felkerom 1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator plakata i grafika, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Centera u New Yorku. Nagradu za životno djelo, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu, primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper Hewitt, National Design Museum-a, a 2009. godine dodijeljena mu je National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame.

02 Musician, 2002_Harmonica Player, 2002 (600x402)

Izložba u galeriji Luka ostaje otvorena do 28. ožujka.

Leave a Reply


9 − 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum