IZLOŽBA SARE GORTAN U DNEVNOM BORAVKU DC-A ROJC

Mlada umjetnica iz Vrsara, Sara Gortan predstavit će svoje radove na izložbi koja će biti otvorena u petak 12. veljače u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Rojc Sara+Gortan+-+plakat (424x600)

„Izložba Sare Gortan u Dnevnom boravku je šarolik imaginarij, gdje se mašta stapa s individualnim folklorom i bajkom što indicira fantastičan i simboličan karakter. Bajke i folklor. Ako uz te riječi pridružimo baka ili kotao, asocijativno se povezujemo s njenim slikama. Već kao dijete, Sara posjećuje djedovu kuću u Brdgudcu, gdje čist zrak nad planinskim puteljcima Ćićarije inspiriraju pozadinu ovih slika. Baka je prenijela znanje o branju jestivog bilja i gljiva, a kad još umjetnik upija to znanje, dolazi i do prijenosa prepoznatljivih i gotovo ikonografskih simbola ovako ilustrativne naracije u slikarstvu. Sara iz Vrsara često boravi na Ćićariji, pa neka vas ne začudi što su na jednoj slici dvije stilizirane glave koje nose na tjemenu urbane motive; kao npr. veduta gradića na brežuljku; dok je druga glava obrasla biljnim motivima i koncentričnim kružnicama, odnosno mandalama koje sažimaju duhovni sklad čovjeka i prirode, te o energiji mjesta. Ukratko, slika je alegorija urbanog života naspram života u prirodi“, navodi se u pozivu izložbe.

Sara Gortan (r. 1986) završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, a trenutno radi kao freelancer. Radila je na vizualnom identitetu manifestacije Bloomsday u Puli, gdje je povodom toga i izlagala. Ilustrativan karakter radova poslužili su i za dizajn pjesničke zbirke Verši na šterni u Vižinadi, a nedavno je oslikala, zajedno s drugim lokalnim umjetnicima, i zidove udruge mladih Bum u Buzetu.

Izložba Sare Gortan u Dnevnom boravku DC Rojc moći će se razgledati od 12. do 24. veljače, svakim radnim danom od 17 do 21 sat.

Izvor

Leave a Reply


7 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum