PROJEKCIJA DOKUMENTARCA „CENZURIRANI GLASOVI“ U DNEVNOM BORAVKU DC-A ROJC

Dokumentarni film „Cenzurirani glasovi“ (Censored Voices) izraelske redateljice Mor Loushy bit će prikazan u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u petak, 19. veljače u 20 sati. Film prikazuje iskrenu i potresnu ispovijest o trenutku kada se Izrael iz Davida po prvi puta pretvorio u Golijata te tu činjenicu odlučio zanijekati pred svijetom punih 40 godina. Film po prvi puta, bez cenzure, donosi audio materijale nevjerojatne snage i izuzetno zanimljivu video-arhivu snimljenu tijekom ratnih sukoba 1967. godine.

CenzuriraniGlasovi plakat (416x600)

 Samo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, slavni pisac Amos Oz snimio je razgovore s grupom mladih pripadnika nekoliko židovskih kibuca, vojnicima koji su se upravo vratili s bojišta. U vrijeme kada su ove snimke i razgovori nastajali, u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i „povratka starog grada Jeruzalema“. Međutim, ono što je Amos čuo i snimio, nimalo se nije podudaralo s općim mišljenjem naroda niti službenom politikom države Izrael. Izjave vojnika bile su toliko šokantne i „protiv države“ da su snimke momentalno zabranjene. I to sve do danas, kada iskrene ispovijesti vojnika Šestodnevnog rata, sada već sedamdesetogodišnjaka, po prvi puta u cijelosti može čuti cijeli svijet, što su vidjeli, osjećali, učinili i kako se danas nose s tim. Mnogi od njih se i danas pitaju je li „oslobođeni Sveti kamen“ uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava…

CENSORED VOICES 1 (600x338)

Mor Loushy rođena je u Izraelu 1982. Diplomirala je na jeruzalemskom Sam Spiegel Film & Television School. Njezin dokumentarni debi Israel Ltd. (2009.) premijerno je prikazan na prestižnom Međunarodnom festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). U njemu autorica prati putovanje trojice mladih „hodočasnika“, pripadnika židovske dijaspore, koji su krenuli u „obećanu zemlju“ u sklopu propagandističke (cionističke) akcije Israel Experience. Cilj akcije kojoj se odazvalo više od 30.000 patriotski nabildanih sudionika bio je taj da se upoznaju sa zemljom svojih očeva i djedova, kako bi postali njezini „istinski ambasadori“.

Censored Voices 11 (600x338)

Izvor

Leave a Reply


+ 7 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum