Izložba „Arkadijska nelagoda“ Igora Zirojevića u galeriji Makina

Samostalna izložbe fotografija „Arkadijska nelagoda“ Igora Zirojevića bit će otvorena u petak 18. ožujka u 20 sati u pulskoj galeriji Makina.

„Baš kao što književnost živi od utvara kojima je udahnula ponovni život ispisujući nanovo na stotine verzija njihovih mnogostruko umnoženih stvarnih i mogućih svjetova, tako i umjetničke fotografije napuštenih pulskih tvrđava Igora Zirojevića viđene kao romantične ruine, poetični su zapisi – jednog od mnogih mogućih svjedočanstava o stoljeću jedne sasvim osebujne arhitektonske nesvrhovitosti. U gradu zarobljenom u procjepu izgubljenosti, gradu koji se teško nosi s bremenom vlastite povijesti dugog trajanja i glasnih i preteških tragova vrlijih epoha koje su svoju ostavštinu predavale u nasljeđe uglavnom kao prokletstvo, rjeđe kao zalog za neku bolju budućnost, tvrđave Pule možda su najeklatantniji primjer uprizorenja svojevrsnog teatra apsurda arhitekture.

arkadijska

Uzmemo li u obzir da arhitektura općenito ima složeni diskurs a njezin prosede ovisi o cijelom kompleksu raznih zadatosti: elaboriranih studija specifičnih stručnih znanja, nacrta, tekstova, paradigma, povijesnih okolnosti i povijesnih preformulacija, društvenih, kulturnih i filozofskih koncepata, o pulskim tvrđavama može se promišljati sa raznih aspekata no, sasvim je sigurno da se radi o tzv. spomeničkoj baštini nulte kategorije u čijoj su gradnji zaključane puno više spoznaje o arhitekturi samoj po sebi pa tako i fenomenu tzv. “grada tvrđave” definiranog njihovom specifičnom obrambenom funkcijom“, navodi se u opisu izložbe.

Izvor

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum