Izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana)

U petak, 25. ožujka u Dnevnom boravku DC Rojc, s početkom u 20 sati otvara se izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana). Ova izložba bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Omladinski tisak skupni je naziv za niz publikacija namijenjenih omladini i izdavanih pod okriljem državnih omladinskih i studentskih organizacija.

Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Ova izložba bavi se jednom od njih, ukazujući na brojne sličnosti omladinskog tiska s američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja. Izložba će ukazati na brojna neočekivana formativna, sadržajna i politička preklapanja između dva žanra nastala u dva posve drugačija ideološka konteksta. Izložbu kustoski potpisuje Marko Zubak, a izvorno ju je producirala Galerija Galženica iz Velika Gorice.

10553688_1324989030848245_8394968067472260630_o

 O autoru:

Marko Zubak završio je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer povijest i filozofija. Magistrirao je i doktorirao na Odsjeku za povijest na Central European Universityju u Budimpešti s tezom o omladinskom tisku u Jugoslaviji (1968-1980). Tijekom studija radio je kao novinar, kritičar i urednik na zagrebačkom Radiju 101, te potom kao urednik u izdavačkoj kući Profil. Sastavio je književnu antologiju, publicirao stručne radove na raznim jezicima, sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima i kurirao nekoliko izložbi. Trenutno radi kao znanstveni istraživač na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu gdje se bavi medijima, studentskim pokretima i supkulturama u socijalističkoj Jugoslaviji.

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum