Objavljena selekcija Velikog natjecanja 26. Animafesta

26. svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb objavio je selekciju devet filmova koji se natječu u kategoriji dugometražnog animiranog filma. Festival će biti održan u Zagrebu od 6. do 11. lipnja, te će u Hrvatsku dovesti više od 150 najuglednijih svjetskih filmaša i preko 300 filmova gotovo svih žanrova i animacijskih tehnika. Za glavne festivalske nagrade u Velikom natjecanju kratkometražnih i dugometražnih filmova natjecat će se 55 naslova, odabranih između 1700 prijavljenih iz više od 70 zemalja svijeta – od etabliranih velesila animacije poput Francuske, Velike Britanije i Kanade, do onih koje se tek trebaju dokazati na animacijskoj mapi svijeta, kao što su Singapur i Libanon. Velikom interesu filmaša pridonosi i činjenica da se laureati Animafesta automatski kvalificiraju za europsku filmsku nagradu Cartoon D’Or, ali i za Oscara, čiji je ovogodišnji dobitnik upravo lanjski osvajač nagrade Animafestove publike – film “Bear Story”.

anomalisa

Konkurencija dugometražnog filma donosi devet tematski i tehnikama vrlo različitih filmova – od hvaljene “Anomalise” Charlija Kaufmanna, preko španjolske ekološke senzacije “Pshonauti” Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i pobjednika Sundancea, filma “Nuts!” o ekscentričnom geniju Dr. Johnu Romulusu Brinkleyu. “Iznimne priče” Raula Garcie vizualno je raskošna animirana antologija pet kratkih priča Edgara Allana Poea stvarana punih devet godina, dok je “Sabogal” vrlo snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti. Iz Rumunjske stiže angažirana “Čarobna planina” Ance Damian, o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr, a iz Francuske “April i izniman svijet”, dvojca Christiana Desmaresa i Francka Ekincija o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature. Dugometražnu konkurenciju zatvaraju dvije poslastice iz Japana, znanstveno fantastični “Harmony” dvojca Michaela Ariasa i Takashija Nakamure, te cyberpunk priča “Carstvo leševa” u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa – John Watson.

animafest

Nadalje, 26. Animafest najavljuje i brojna popratna događanja poput projekcija na otvorenom koje su lani oduševile festivalsku publiku, a čiji će broj ove godine biti znatno povećan. Posebna programska cjelina bit će posvećena Raoulu Servaisu, belgijskom majstoru animacije (1928.) dobitniku ovogodišnje Nagrade za životno djelo 26. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb, a koji će istu primiti na svečanom otvaranju Animafesta u Zagrebu 6. lipnja 2016. Detalji ostalih programskih cjelina bit će objavljeni na konferenciji za medije 6. travnja kad u prodaju kreću i prve festivalske ulaznice, a želite li ih nabaviti na vrijeme svakako pratite informacije na službenim festivalskim kanalima na društvenim mrežama, kao i na Animafestovim mrežnim stranicama – animafest.hr.

Izvor

Leave a Reply


− 4 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum