Otvorena galerija Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika je u ponedjeljak 29. veljače u Puli otvorilo vlastitu galeriju u sklopu koje djeluje i strip čitaonica Mrkli mrak. Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU prva je strukovna udruga koja je osnovana sa sjedištem u Puli, a djeluje na području cijele Hrvatske te će se u budućnosti moći osnivati regionalne udruge u drugim županijama. Na samom otvaranju brojna je publika mogla pogledati i izložbu radova članova: Vibor Juhas, Katja Kliba, Uroš Raguž, Vjeran Juhas, Ivana Tomić, Kristina Nefat, Noel Mirković i Gordana Brborivić.

huiu2

– Osnivači naše udruge su umjetnici koji djeluju na više umjetničkih polja. S obzirom da su sve udruge u hrvatskoj specijalizirane za jedno polje djelovanja mi smo odlučili osnovati udrugu koja će okupljati one umjetnike koji se bave s više vidova umjetnosti, a to su: grafički dizajn, kazalište i film, tekstilni dizajn, strip, primijenjeno slikarstvo, multimedija i keramika, izjavila je Kristina Nefat za Radio Rojc.

U sklopu otvaranja udruga je pokrenula i natječaj za mlade i buduće modne dizajnere, a pobjednica je učenica trećeg razreda strukovne škole u Puli Josipa Bilela.

bilela

Svrha otvaranja HUIU galerije je Pulu učiniti atraktivnijim kulturnim središtem, te ju promovirati kao grad interdisciplinarnih umjetnika, stvoriti bolje uvjete za njihovo djelovanje i razvoj; predstaviti djelovanje umjetnika svih polja umjetnosti. Neke od aktivnosti koje će HUIU provoditi u novom prostoru su: razvijanje i stimuliranje hrvatske interdisciplinarne umjetnosti i kulture te promicanje svijesti o kulturi i kulturnim djelatnostima kroz organizaciju radionica, predavanja i javnih tribina iz svih polja umjetnosti; predavanja i edukacije iz područja interdisciplinarnih umjetnosti, dizajna, filma, stripa, glazbe, fotografije; radionice u kojima bi se učesnike upoznavalo s tehnikama iz grafičkog dizajna, likovne umjetnosti, sitotiska, filma, fotografije, stripa, glazbene radionice …

huiu

Strip Čitaonica Mrkli Mrak koja djeluje u prostire galerije zamišljena je kao program pružanja mogućnosti posjetiteljima da se pobliže upoznaju sa svijetom stripa, osobno promotre, po mogućnosti, što novije naslove koji su zastupljeni na domaćem i stranom tržištu te da se upoznaju s raznim žanrovima stripa i oblicima umjetnosti koja se primjenjuje u obliku stripa.

Izvor i fotografije

Leave a Reply


3 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum