„Plačljiva igra“ Neila Jordana u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

U sklopu ciklusa filmova „Jedno desetljeće, jedna zemlja, jedan film“ voditeljice Klubodroma PFT-a Ivane-Nataše Turković ovoga četvrtka, 10. ožujka, bit će prikazan irski psihološki triler/drama „Plačljiva igra“ (The Crying Game) Neila Jordana iz 1992. godine. Film istražuje pitanja rase, spola, nacionalnosti i seksualnosti, dok se istovremeno u pozadini oslikavaju događaji irskih „Nevolja“. Projekcija u Klubu Pulske filmske tvornice počet će u 20 sati, a ulaz je slobodan.

the-crying-game-2

Iskustva glavnog protagonista Fergusa (Stephen Rea), člana IRA-e, nalaze se u fokusu radnje. Počevši od njegovog kratkog, ali vrlo značajnog poznanstva s Jodyjem (Forest Whitaker), taocem Fergusove grupe, pa sve do njegove neočekivane romantične veze s Jodyjevom djevojkom Dil (Jaye Davidson) koju je obećao zaštititi, nižu se neočekivani događaji koji će natjerati Fergusa da odluči što želi u budućnosti.

Prva kino distribucija u Ujedinjenom kraljevstvu i Irskoj nije polučila uspjeh. U jednom intervjuu Jordan je izjavio da je to rezultat teških političkih tema i simpatičnog portretiranja IRA-inih vojnika, dok je kao razlog revolta engleskih medijska naveo eksploziju bombe u londonskoj pivnici dva tjedna prije britanske premijere, zbog koje je smrtno stradao jedan muškarac. S druge strane oceana, odnosno u Americi, „Plačljiva igra“ je postao sleeper hit te je hvalospjeve dobila i od kritičara i od publike. Nezaboravna marketinška kampanja pobudila je interes publike koju se zamolilo da ne otkriva “tajnu” filma onima koji ga još nisu pogledali.

crying-game3

Soundtrack „Plačljive igre“ producirali su Anne Dudley i grupa Pet Shop Boys. Film je bio nominiran za šest Oskara, uključujući i one za najbolji film, montažu, glavnog glumca, sporednog glumca i redatelja, no dobio ga je samo Neil Jordan u kategoriji najboljeg originalnog scenarija.

Izvor

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum