Predstavljanje knjige “James Joyce i film” Nikole Lorencina u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Predstavljanje knjige “James Joyce i film” filmskog i tv redatelja i kritičara Nikole Lorencina bit će održano u petak, 11. ožujka u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Prema riječima autora James Joyce je višestruko povezivan sa svijetom pokretnih slika, bez obzira na to što možemo govoriti samo o “latentnom filmu” u njegovim knjigama.

U svojoj knjizi autor se, kako sam kaže, ne bavi pitanjima mogućih ekranizacija, već samo zapažanjima o Joycu i njegove veze sa filmskom umjetnosti. Prema književnim su djelima Jamesa Joycea snimani filmovi, no te ekranizacije nisu pobudile veliku pažnju sineasta, smatra redatelj i kritičar Nikola Lorencin. Poznati autor ovu „nepravdu“ ispravlja svojom knjigom jednostavnog naziva no kompleksne „joyceovske strukture“. Joyce sa svojom voljenom Norom 1904. godine odlazi iz Dublina i nakratko boravi u Puli. Lorencin se pita nije li se upravo u Puli dogodio njegov prvi ozbiljni susret s filmskom umjetnošću: „Pod svjetlima velikog Elektro-bioskopa braće Lifka, Joyce je, krajem 1904. na pulskom trgu, širom otvorenih očiju, sanjario o nepoznatom i novom svijetu“.

James-Joyce

U sklopu predstavljanja knjige bit će prikazani Lorencinovi filmski kolaži o Joyceu i kolaž filmova snimanih u Rijeci, Istri i Primorju. Knjigu je objavio Filmski centar Srbije. Razgovor s autorom u Dnevnom boravku Rojca moderirat će novinar i urednik Kultruistre Boris Vincek.

Nikola Lorencin, rođen 1940. u Jagodini, filmski je i televizijski redatelj, kritičar i pedagog. Školovao se u Zemunu, Puli i Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu (Opća književnost i teorija) te na Akademiji za pozorište, radio, film i TV (Filmska i TV režija) u Beogradu.

Profesionalno bavljenje filmom započeo je kao asistent na projektima Aleksandra Petrovića i usporedno radom na vlastitim filmskim i televizijskim filmovima: od tv ciklusa ‘Neobavezno’ (TV Beograd, urednik Zora Korać), do igranih serija (‘Priče preko pune linije’ ) ili tv drama (Pod starost, Kopilan, Dud, Zemlja) i tv filmova (Mala privreda, Božićna pesma) i dokumentaraca, mahom dugometražnih (Šta i zašto K. Karabaša, Neimari, …i ne uvedi nas u iskušenje, Chess blues). Piše filmsku i tv kritiku, objavljuje eseje i studije (Filmska kaža – elektronska laža, Drama dokumentarca, Nekad i sad – istorija i estetika dokumentarnog filma), suradnik je i urednik u filmskim časopisima ‘Sineast’, ‘McGuffin’, ‘YU film, danas’, ‘Književna reč’, ‘Zenit’; objavljivao u ‘Vidicima’, ‘Studentu’, ‘Filmskoj kulturi’… Već trideset godina surađuje s filmskim i tv kućama (TV BGD – RTS, Art tv, TV Novi Sad, Tv Zagreb…), producentima ‘Adria film’ ,’Zastava film’, ‘Dunav film’, ‘Art film 80’, VANS, ‘Pan film’,’Exp Ilke film’, ‘Fix Focus’… najčešće u Beogradu, Novom Sadu i Zagrebu.

Džejms-Džojs-i-film

Ostvario je veliki dokumentaristički i televizijski opus svih tv žanrova. Za svoje filmove nagrađivan je na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima (Velika zlatna medalja ‘Beograd’ za režiju na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, na međunarodnim festivalima Nagrada Zlatni bor na MEFESTU, Zlatibor; Grand Prix na FESTEFu, Kučevo), sudjelovao je na festivalima u Amsterdamu, Krakovu, Kalamati, Moskvi, Čeljabinsku, Parizu…

Filmsko djelo sačinjava veliki broj dokumentarnih, igranih, televizijskih filmova kao i drugih oblika i žanrova. Sve je dokumentarno filmove snimio prema vlastitim scenarijima, a za mnoge druge tv i filmske projekte radio je kao suradnik na scenariju.

Živi u Beogradu, gdje je, do mirovine, kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti (za predmete dokumentarni film, osnove filmske režije i režija zvuka) nastojao povezati svoje redateljsko iskustvo i pedagošku praksu. Predavao i na drugim školama ili seminarima – u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Jagodini, Puli… Dvije je godine bio umjetnički direktor beogradskog Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (2000 – 01.), i dvije godine (2002 – 03.) predsjednik Savjeta istog Festivala; posebno se zalagao da beogradski Festival dobije i međunarodni natjecateljski program, da se formira gradski fond za financiranje dokumentarnih i kratkometražnih filmova te da se objavljuju knjige o ovim filmskim vrstama.

Izvor

Leave a Reply


5 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum