Samo je vrime Kič Drage Orlića

U četvrtak, 17. ožujka, u 19 sati, u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, otvara se samostalna izložba “Samo je vrime Kič” svestranog istarskog umjetnika Drage Orlića kojom ironizira našu ovisnost o vremenu.

Orlić plakat-01

Drago Orlić, na istarskoj umjetničkoj sceni djeluje kroz neprestani proces satiričke provokacije. U suprotnosti je s programiranim i unaprijed smišljenim umom jer djeluje kroz akcije, ponekad samostalno, ponekad uključuje prijatelje. Piše pjesme, pripovijetke, intervjuira (pretežno samog sebe), sakupljač je narodnoga blaga, novinar, satiričar, humorist, umjetnik, gastronom… U svojim intelektualnim ritualima, ili aktivnostima, koristi vrijednosti pučkog izražavanja. Njegovi su subjekti problemi svakodnevnog života običnog čovjeka ali i ismijavanje politike, paradoksi i dvoličnost političara. Pučka vjerovanja, ponašanje povezano s tradicijom, religijom i ideologijom povezuje u jedinstvenu kritiku društva kroz osobni osebujni humor.

Na ovoj izložbi izložene slike naglašavaju problematiku protoka vremena i postojanje sâta kao stroja za mjerenje vremena. Slike gradi upravo uz pomoć fizičkih primjeraka bezbrojnih modela ručnih sâtova i njihovih remenja potrebnih za pričvršćivanje na ruku. Simbole fizičkog nošenja vremena na svom tijelu kroz svakodnevne aktivnosti, geste, samostalne ili kolektivne akcije, proricanja i navještavanja, magiju i rituale upotpunjuje mudrim izrekama i doskočicama. Slike su ekspresije upozorenja kako nam je društvo današnjice oduzelo neposrednu vezu sa sâmim čovjekom, otuđilo nas. To otuđenje se je najviše ispoljilo upadanjem u zamku robovanja načinu života koje određuje strojno, mehaničko, a ne biološko vrijeme.

Izložba se može pogledati do 9. travnja u radno vrijeme Male galerije POU Poreč, svakim danom osim nedjelje i praznika od 10:00 do 12:00 i od 17:00 do 21:00. 

Leave a Reply


3 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum