Samostalna izložba „Neplodna tla“ Sandre Vitaljić u rovinjskoj Batani

Samostalna izložba Sandre Vitaljić naziva „Neplodna tla“ bit će otvorena u subotu 19. ožujka u 19 sati u rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana. Sat vremena prije službenog otvaranja autorica će održati predavanje na temu izložbe.

Izložba „Neplodna tla“ donosi niz fotografija obilježenim traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Prikazane su fotografije logora, stratišta i ostalih mjesta zločina iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata onako kako ona danas izgledaju. Lokacije na fotografijama nisu samo prekrasni pejzaži već i mjesta koja su snažno simbolički obilježena zahvaljujući povijesnom kontekstu i činjenici da su na ovaj ili onaj način pridonijeli formiranju nacionalnog identiteta. Šume, polja i rijeke iz narodnih priča i mitova postali su dio retorike u službi legitimiranja političkog diskursa i ideologije.

nepolodna-tla

Značenje mnogih događaja mijenja se zajedno s okolnostima, bez obzira što je mjesto, čak i uz ljudsku intervenciju, obično isto, golo, slično mjestima na kojima se ništa važno nije dogodilo. „Naslov „Neplodna tla“ odnosi se na našu nesposobnost da se suočimo s avetima prošlosti i krenemo dalje. Umjesto toga, ostajemo zaglavljeni u začaranom krugu međusobne mržnje i optužbi“, kaže autorica.

Sandra Vitaljić jedna je od najvažnijih suvremenih hrvatskih umjetnica čiji rad upućuje na fotografiju kao autonoman umjetnički medij. Rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV u Pragu, a na istom fakultetu apsolvirala je doktorski studij iz povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredni profesor  na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester. Živi i radi u Zagrebu.

Izvor

Leave a Reply


8 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum