ĐANI CELIJA izlaže u Labinu

U petak, 15. travnja s početkom u 19:30 sati, u Gradskoj Galeriji Labin otvara se izložba  pulskog fotografa Đanija Celije pod nazivom “Prorezi / Slits”. Izložba se može razgledati do 7. svibnja. O izložbi će govoriti likovni kritičar Mladen Lučić.

celija

Baveći se niz godina ženskim aktom kao primarnom i ekskluzivnom temom svog umjetničkog fotografskog opusa, Celija nam poklanja estetski užitak koji proizlazi iz već pomalo zaboravljenog promišljanja klasične fotografije. U novom autorovom ciklusu, Prorezi, također se radi o umjetničkom eksperimentu u kojem se Đani digitalnom tehnologijom pokušava približiti postulatima analogne fotografije. To se posebno odnosi na korištenje svjetla, koje Celija ne upotrebljava za uobičajenu, analognoj fotografiji svojstvenu igru svjetla i sjene, već kao sredstvo pomoću kojeg će protagonistima svojih kompozicija pridodati pokret, čime postiže sugestivnog svojstvenu istinskim majstorima fotografije.

giani1

Primjetan je značajan pomak koji je autor sada učinio u svojoj fotografiji. Celija ostaje na temi akta, ali sada to nisu tijela koja će nas fascinirati svojom ljepotom, pokretom ili igrom oblika. Snimajući ženska tijela preko prozirne folije, Celija ih specifičnim refleksima svjetla vješto gura u drugi plan, ispod površine koja zbog specifičnosti svjetla ostaje pomalo nedokučivom, a time i mističnom. Prorez u foliji kroz koji se prolama dio tijela, najčešće ekstremiteta poput ruku ili nogu, vapaj je napaćenog tijela i traženje izlaza iz vakumske zatočenosti. Metaforički gledano, to je krik suvremenog čovjeka koji zna da živi zarobljen u svijetu korporacijskog medijskog diktata, supermarketa i računalne ovisnosti. Ali on je svjestan da još uvijek postoji izlaz, mali prorez kroz koji treba pobjeći i graditi drugačiju budućnost koja može, ali nužno i ne mora, zazivati prošlost. Možda i zbog toga Celija digitalnom tehnologijom evocira analogne vrijednosti.

Đani Celija svojim je novim fotografskim ciklusom, ne napuštajući ranije definirane vlastite umjetničke principe, krenuo u nova istraživanja kojima je svoj dosadašnji svijet estetskog hedonizma zamijenio gotovo fantazmagoričnim prizorima. Celija je otvorio vrata novoj umjetničkoj i estetskoj problematici, ali i postavio pitanja o svijetu u kojem živimo, a u kojem smo postali zarobljenici novo ispisanih pravila, gdje unatoč prividnoj dostupnosti informacija živimo po diktatu moćnika koji putem suvremenih medija upravljaju s nama kako žele. Ipak, kaže Celija, prorez još uvijek postoji.  (Izdvojeno iz predgovora Mladena Lučića.)

11329797_651161958348981_5476061257972981823_n

Đani Celija: Rođen u Puli 1977. Fotografijom se počinje baviti 1990. 1998 diplomirao je na ISFAV-u “Istituto Superiore D’arti Visive” u Padovi- Italia. Specijalizira se u still – life i industrijskoj fotografiji. Do danas je izlagao u Hravatskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji i Francuskoj. Član je ULUPUH-a i HDLU-a Istre. Živi i stvara u Puli.

Više informacija o autoru potražite na njegovoj službenoj i facebook stranici Đani Celija photography.

Leave a Reply


− 1 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum