DRUŠTVENO-INOVATIVNE PRAKSE I KOLABORATIVNI PROSTORI – 2. dan konferencije u Rojcu

Drugog dana međunarodne konferencije Open spaces for sharing and imagination (Otvoreni prostori za dijeljenje i maštu) u Dnevnom boravku DC-a Rojc, 90-ak sudionika iz deset gradova Europske unije (Berlin, Lisabon, Bilbao, Bordeaux, London, Ajdovščina, Oberhausen; Cesis, Beograd, Zagreb i Pula) je, pod zajedničkim naslovom „Društveno-inovativne prakse i kolaborativni prostori“, imalo priliku doznati više o dobrim praksama različitih zajednica i društvenih centara, mahom iz EU-a, ali i domaćih primjera i inicijativa. Predstavnici domaćina pobliže su ih upoznali s djelovanjem DC-a Rojc, Jasmina Nina Kamber, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule upoznala ih je s korištenjem gradskih prostora u pulskim kulturnim projektima, a premijerno je prikazan i film „Rojc 2020“, autora Draška Ivezića iz Jadranske animacije, izrađen kao promidžbeni prilog (na žalost neuspješnoj) pulskoj kandidaturi za europsku Prijestolnicu kulture 2020.

rojc konferencija1

Kao tzv. „treći prostori“, ili prostori susretanja i suradnje, društveni centri su živi primjeri multidisciplinarnih klastera koji inovativnim praksama doprinose pozitivnim promjenama u društvu. Djelujući kao središta društvenih inovacija, oni su laboratoriji i inkubatori novih načina rada, života i ko-kreacije održivih zajednica, te daju značajan doprinos urbanoj revitalizaciji i participativnom planiranju javnih prostora u pravcu ekološke tranzicije.

Uz ostalo, na konferenciji je predstavljen i jedan u Hrvatskoj relativno nov pojam – Coworking, inovativna alternativa klasičnom radnom okruženju namijenjenu poduzetnicima, nezavisnim profesionalcima i malim timovima kojima se u fleksibilnom radnom okruženju omogućuju veća produktivnost, manji rizik te redukcija troškova. Kao mjesto u kome nezavisni i mobilni radnici rade zajedno u neobavezujućem okruženju, coworking ne podrazumijeva samo fizički prostor već zajednicu profesionalaca sličnog modusa rada i zdravu socijalnu okolinu važnu nezavisnim profesionalcima koji pri radu kod kuće često osjećaju izoliranost, nefokusiranost i neproduktivnost. Vještine koje su nam potrebne za realizaciju određenog projekta danas postaju u sve većoj mjeri specifične, tako da i pronaći suradnike postaje zahtjevniji zadatak. S druge strane, zahtjevi tržišta su sve veći, a rokovi kraći, pa tako prioritet za konkurentnost postaju fleksibilni timovi i poznanstva – ljudi koji nam mogu postati suradnici po potrebi. Coworkingom se stvara okruženje u kojem potencijalni suradnici mogu isprobati funkcioniranje u zajedničkom timu i pronaći najbolji modus rada. Ovako nastaju novi poslovni subjekti i inovativni projekti koji postaju pokretači gospodarstva, a racionalnijom organizacijom i nižim troškovima korištenja prostora, resursa i opreme, coworking olakšava profesionalnu samoodrživost, pokretanje vlastitog posla ili unapređenje postojećeg poslovanja.

Rojc konferencija3

U dijelu konferencije u kojoj se raspravljalo o ekološkoj tranziciji predstavljen je uz ostale i projekt „Biciklopopravljaona“ zagrebačke Zelene akcije, primjer kako se i na prvi pogled neznatnim ali postojanim djelovanjem može postići puno za održivost. Kako i samo ime kaže, riječ je o prostoru gdje zagrepčani mogu doći i besplatno, uz pomoć volontera i korištenjem dijelova koje su tu ostavili raniji korisnici, popravljati svoje bicikle. Do sada je tako popravljeno više od 3.000 bicikala, što znači manje automobila na cesti i zdraviji Zagreb.

Svakako najvredniji primjer održive zajednice predstavljen na konferenciji je berlinski UfaFabrik , kulturna oaza izrasla na 18.000 četvornih metara tvorničkih hala bivše industrijske zone. U više od 40 godina kontinuiranog nastojanja na oplemenjivanju i poboljšavanju uvjeta rada i boravka u ovim prostorima članovi te zajednice pioniri su na polju održivog razvoja i učinili su jako mnogo za promicanje alternativnih, prirodnijih, načina života – na njihovim krovovima je, pored solarnih panelki izraslo i sada već 4.000 četvornih metara eko vrtova, od samih početaka recikliraju otpad i prikupljaju kišnicu, cijelu logistiku stalno usavršavaju eko-rješenjima, a održavaju i razne radionice i festivale na kojima promiču održive alternative.

Rojc konferencija2

Konferencija je i zaokružena panel diskusijom o održivosti. Predstavik UfaFabrika ju je definirao kao način povezivanja ekoloških, ekonomskih, društvenih i kulturnih pitanja u jedinstven i dosljedan kontekst. Moderatorica diskusije ukazala je na jedan bitan aspekt koji se, kad se govori o održivosti, često zanemaruje, a to je razina našeg osobnog zadovoljstva onime što radimo i kako živimo. Odnosno – mjerimo li naše blagostanje novcem ili osobnom srećom? Svi sudionici diskusije složili su se tvrdnjom da nas današnji način života „melje“ i „nedostatak vremena“ pored stalne utrke za novcem je zajednička bolest ovog svijeta, a ekološki problemi s kojima se svijet susreće samo su odraz našeg unutarnjeg nezadovoljstva i frustracija stanjem stvari. Stoga je, zaključili su sudionici konferencije, iznimno važno, posebno za ljude koji nastoje na poboljšanju stanja i ozdravljenju Zemlje, raditi i na vlastitom blagostanju i uravnoteženju, bilo kroz neki oblik vježbi ili duhovnih praksi, bilo kroz vrtlarenje, bliskije kontakte s obitelji i prijateljima, kulturne i druge rekreativne aktivnosti koje nas čine sretnima i rasterećenima. Jer, zaključili su, planet će preživjeti, sa ili bez ljudi. Na našim generacijama je velika odgovornost očuvanja ljudskog života na Zemlji, a „treći prostori“ i održive zajednice daju nam primjere kako na tome praktično raditi.

Drugi dan ove konferencije ostvaren je u sklopu aktivnosti Otvorene platforme Rojc, koju financijski podupire Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a organiziraju je Savez udruga Rojca i Gradska radionica.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Fotografije Rojcnet

Leave a Reply


6 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum