Izložba “Contrada: Mjesto sjećanja na djetinjstvo”

Ekomuzej Kuća o batani organizira izložbu “Contrada: Mjesto sjećanja na djetinjstvo”, koja će biti otvorena od 25. do 30. travnja u Ulici Edomdo De Amicis u Rovinju. Inovativnim pristupom, izložba nudi iskustveni, autentični doživljaj, mogućnost igranja starih igara i zajedničkog druženja. Inovativnost leži u činjenici da su razvili 3 interaktivne igre po uzorku na one koje su se igrale ’50. godina na rovinjskim contradama.

Izložba “Contrada-Mjesto sjećanja na djetinjstvo” prva je tematska izložba koju organizira Ekomuzej Batana sa svojim članovima u suradnji sa Zajednicom Talijana “Pino Budicin”, rovinjskim osnovnim školama, ustanovama te mnogobrojnim suradnicima.

press-640x376

Otvorenje je predviđeno u sklopu manifestacije “Popolana”, 22. travnja u 12 sati na Trgu Maršala Tita. Obzirom da je izložba originalno “smještena” u ulici De Amicis, u ponedjeljak 25. 4. u 19 sati nas očekuje drugo otvorenje popraćeno mappingom zgrade O.Š. Vladimir Nazor koji su osmislili i realizirali učenici iste škole u suradnji s Udrugom FARO11.

Izložba ostaje otvorena do 30. 4.

Autorica izložbe, etnologinja Tamara Nikolić Đerić ističe kako je cilj izložbe valorizirati i promovirati dječje igre i boravak na otvorenom, prezentirati urbanističku povijest Rovinja, te sjećanja iz djetinjstva kao katalizator društvenih promjena i kohezije.

Likovni postav djelo je Davorke Tumpić, Tine Erman i Anselma Tumpića iz Studia DOTA.

Prostor013_lightbox

Rovinjski ekomuzej Kuća o batani – Casa della batana prvi je, i za sada jedini projekt iz Hrvatske, koji je kandidiran za UNESCO-ovu listu “Najbolje prakse u očuvanju nematerijalne kulturne baštine svijeta”, i to zahvaljujući Gradu Rovinju, preporuci Ministarstva kulture RH te potpisima potpore dvadesetak uvaženih udruga, institucija i pojedinaca.

Na listi formiranoj 2009. godine nalazi se tek jedanaest projekata iz cijeloga svijeta, a 12. bi projekt mogao biti upravo jedinstveni rovinjski muzej posvećen ribarskoj tradiciji i načinu života uz more. Rezultat prošlogodišnje kandidature projekta bit će poznat koncem godine.

 Izvor

Leave a Reply


4 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum