“Posljednji ispraćaj arheološkog blaga” u Kandlerovoj

“Posljednji ispraćaj arheološkog blaga” dogodio se u utorak, 15. travnja točno u podne u Kandlerovoj ulici. Nakon što se planirala izgraditi prva garažna kuća usred centra grada Pule, radovi su zaustavljeni jer su pronađene iskopine i više od dvije tisuće amfora. Nakon nekoliko godina borbe i planiranja projekata u vezi zaštite i prilagodbe nalazišta, završava se sanacijom i zatrpavanjem nalazišta.

_DSC2363 (1000x664)

Ispraćaj su vodili Emil Jurcan – predsjednik društva arhitekata Istre (DAI-SAI), Breda Bizjak – arhitektica i voditeljica projekta Otvoreni grad i Aleksandar Ćelović – arhitekt. Postojale su mnoge ideje koje su se mogle realizirati umjesto zakopavanja, kao što je ideja Društva arhitekata Istre pod nazivom Otvoreni grad ili projekt arheološki park kojeg je u svom diplomskom radu obradio arhitekt Aleksandar Ćelović.

_DSC2372 (1000x664)

Građani su imali priliku posljednji put pogledati nalazište koje svjedoči o 2000 godina Pule. Emil Jurcan naglašava da je ovaj ispraćaj ujedno i poziv na ponovno otkopavanje iskopina u budućnosti kada se shvati greška koja će biti ovim činom učinjena.

_DSC2384 (1000x664)

Tekst i fotografije Luana RACAN

Leave a Reply


7 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum