Premijera predstave “Vampirska kronika: Jure Grando” Damira Zlatara Freya u Istarskom narodnom kazalištu

Velika pomama za kartama za najveći događaj ovog mjeseca u Istarskom narodom kazalištu Gradskom kazalištu Pula, premijeru predstave “Vampirska kronika: Jure Grando” autora i redatelja Damira Zlatara Freya, rezultirala je potpuno popunjenim kapacitetima gledališta. Osim autora, predstavi su doprinijela i brojna druga eminentna imena hrvatske kulturne scene poput Mirele Holy koja se pobrinula za kostimografiju, te Tamare Obrovac koja je uglazbila autorove stihove. Za vizualne efekte pobrinuli su se Dario Družeta i Vibor Juhas koji su odradili vrhunski posao i cijelu predstavu podigli na višu razinu. Glumački ansambl, bez kojeg ova priča ne bi ni mogla biti ovako čarobna, čine: Aleš Kranjec, Iva Kevra, Alan Katić, Petra Blašković, Aleš Valič, Stipe Kostanić, Vanja Jovanović, Luka Barešić, Ajdin Huzejrović, Dominik Karakašić, Šandor Slacki st., Franjo Tončinić, Šandor Slacki ml., Sedina Cerovac, Miroslav Cerovac i Paola Štros.

10

Istra kao županija, a prvenstveno kao poluotok koji obiluje brojnim prirodnim ljepotama, svakom znatiželjnom oku i uhu ima štošta za ponuditi. U toj velikoj lepezi zanimljivosti, u samom središtu Istre nalazi se Kringa, mjesto iz kojeg se izrodio mit o Juri Grandu – vampiru kojeg je snašla osvetnička palica mještana, te koji je u Hrvatskoj, ali i u svijetu stekao veliku slavu. Spominjali su ga u svojim djelima Erasmus Francisci, Johann Joseph von Goerres, Johann Weikhard von Valvasor te Boris Perić. Da ne bi ostalo sve na zapisima brojnih pisaca i štovatelja paranormalnog, Zlatar Frey je po prvi put “istarskom” vampiru dao mjesto na kazališnim daskama.

14

Dizanjem grandiozne kulise INK-a, glumac Alan Katić u ulozi Meštra, eksternim monologom daje auditoriju naslutiti daljnji tijek predstave. Nakon početnog interaktivnog sukoba mišljenja oko života i sudbine Jure Granda, gdje su “mačeve ukrstili” Boris Perić (Stipe Kostanić) i Johann Weikhard von Valvasor (Aleš Valič) predstava kreće prikazivati scene iz života poznatog istarskog vampira. Tijekom izvedbe glavnu su riječ vodili sam Jure Grando (Aleš Kranjec) i njegova ljubljena Ivana (Iva Kevra) te seljani koji su na pomalo karikiran način predočili svima pravu istinu. Osim njih interaktivnosti je doprinijela i Petra Blašković koja je u ulozi vampirice Elvire svojim zanosnim vokalnim sposobnostima, kroz sjetne i tjeskobne melodije, publici još više dočarala duh tog vremena.

6

Unatoč radnji koja se bazirala isključivo na životu i smrti samog Jure Granda, kroz predstavu se provlačila i vrlo aktualna kritika društva. U prvom planu bila je ona u kojoj svaki pojedinac, koji za razliku od sivila društvenog konformizma svoj individualizam objelodani, biva odbačen. Također, kritika je upućena politici i crkvi, gdje se metaforizira “vampirsko isisavanje” bilo novca iz džepa građana, bilo slobode govora i društvenog djelovanja pretjeranom klerifikacijom hrvatskog društva.

Zaključno, Damir Zlatar Frey, uspješno je sintetizirao kritiku društva i mit o Juri Grandu, upriličivši to publici na vrlo upečatljiv i vizualno impresivan način, prilagođen interpretaciji auditorija svih uzrasta.

a1

Repriza predstave odigrana je u četvrtak, a “Vampirska kronika Jure Grando” igra i danas 22. travnja s početkom u 20 sati.

Tekst Vedran ŠTIMAC

Fotografije arhiva INK (Saša MILJEVIĆ)

Leave a Reply


6 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum