„Staklene oči“ i „Rakijaški dnevnik“ „uplovljavaju“ u Pulsku filmsku tvornicu

U četvrtak 28. travnja u 20 sati u Pulsku filmsku tvornicu „uplovit“ će dva pobjednička dokumentarca s 13. izdanja Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održava u lučici u Ičićima. Pulska publika imat će priliku pogledati dva eksperimentalno-dokumentarna filma, „Staklene oči“ redatelja Maria Papića (Grupa 7, Kinoklub Zagreb, 17′), dobitnika posebnog priznanja žirija u glavnom programu 13. LFF-a, i „Rakijaški dnevnik“ redatelja Damira Čučića (Hrvatski filmski savez, 82′), dobitnika nagrade za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

foto

„Staklene oči“ filmski je portret Zagreba nastao snimanjem refleksija na objektima koji čine dio zagrebačkog krajolika. Oslikavajući grad njegovom refleksijom u samome sebi, redatelj pokušava oslikati samu dušu grada.

Mario Haber bio je tonski snimatelj i predani proizvođač domaće rakije. Više od desetljeća snimao je živopisne razgovore i zvukove u svojoj kući i oko fermentora alkohola, a „Rakijaški dnevnik“ vizualna je rekonstrukcija Haberovih audiosnimaka. Film je na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2015. nagrađen za najbolju montažu, fotografiju i glazbu, na Danima hrvatskog filma 2015. nagrađen je za najbolju kameru, na Pulskom filmskom festivalu 2015. nagrađen je Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka, a na Splitskom filmskom festivalu/Međunarodnom festivalu novog filma 2015. posebnim priznanjem.

foto1

Liburnia Film Festival i Pulska filmska tvornica i prije nekoliko tjedana organizirali su dokumentarnu večer, spojivši programe Klubodrom (PFT) i Liburnia uplovljava (LFF). Tad su prikazivani najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, „Lijepo mi je s tobom, znaš“ redateljice Eve Kraljević, te film „Goli“ redateljice Tihe K. Gudac, koji je na LFF-u osvojio glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za najboljeg montažera.

Nakon Pule, filmska turneja Liburnia uplovljava nastavlja se u Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu i Opatiji. Također, u tijeku su prijave za filmove koji će biti prikazani na 14. Liburnia Film Festivalu (23. – 27. kolovoza 2016.). Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2015. ili 2016. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji, ako je Hrvatska najkasnije druga koprodukcijska zemlja u nizu. Natječaj je otvoren do 8. lipnja 2016., rezultati će biti poznati sredinom srpnja a više o prijavama nalazi se na web stranicama festivala, www.liburniafilmfestival.com. Projekcije u Pulskoj filmskoj tvornici počinju u 20 sati a ulaz je besplatan!

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum