E-publikacija o odnosu kulture i održivog razvoja – ususret UN-konferenciji HABITAT III

U izdanju Komiteta za kulturu Svjetske organizacije UCLG (United Cities and local governements – Ujedinjeni gradovi i lokalne vlasti), objavljena je korisna online knjižica „Zašto kultura treba biti u srcu održivog razvoja?“. UCLG je platforma gradova, organizacija i mreža koje potiču odnos između lokalnih kulturnih politika i održivog razvoja, a kao svoj temeljni dokument koriste Agendu 21 za kulturu. Platforma potiče razmjenu iskustava, poboljšava uzajamno učenje, te prenosi poruke gradova i jedinica lokalne samouprave o svjetskim kulturnim pitanjima.

habitat3Globalni narativi o odnosu kulture i razvoja značajno su se razvili u posljednjih nekoliko desetljeća. Ne tako davno, kultura se tretirala kao prepreka razvoju i nešto što se treba savladati, ali su postupno pozitivne veze između kulture i održivog razvoja postale dio globalnog diskursa. Ipak, kulturna dimenzija razvoja još je uvijek prečesto pogrešno shvaćena ili podcijenjena, ili se pak vidi tek kao proizvoljna dopuna koja se dodaje tek kad se odradi težak posao „pravog“ razvoja. Ovaj rad daje pregled priznavanja kulture u održivom razvoju i nastoji raspršiti mitove o tome što kultura jest i što može učiniti. Konačno, daje preporuke o tome kako operacionalizirati kulturu na lokalnoj razini, kao doprinos primjeni Agende 21 za kulturu i pozicioniranju lokalne i regionalne samouprave na Habitat III (skraćeni izraz za „UN-ovu konferenciju o stanovanju i održivom urbanom razvoju“), globalnom summitu UN-a koji će se na ovu temu održati od 17. do 20. listopada u Quitou, Ecuador.

Kako je naglašeno u UNESCO-vim materijalima za Habitat III, suvremena urbana kriza poziva na novi model urbanog razvoja. Osim smanjenja ranjivosti i otisaka na okoliš, ovaj novi model traži načine “rehumaniziranja” urbane sredine, kako u pogledu smanjenja razmjera štete tako i povećanja osjećaja pripadnosti. Nadalje, treba povećati socijalnu koheziju, suprotstaviti se segregaciji (društvenoj i prostornoj) i nejednakoj raspodjeli bogatstva, a sve u cilju pravednije raspodjele i pristupa gradskim resursima te veće integracije i povezanosti među stanovnicima.

Kako se naglašava u ovom ali i u mnogim drugim izvješćima, gradovi i mjesta su čvorišta inovacija u ekonomskim, kulturnim i društvenim sferama. „Cilj ponovne humanizacije gradova kroz kulturu osjetljivu na urbane strategije poduprt je načelima i inkluzivnim procesima pristupa, zastupanja i sudjelovanja. U kontekstu definiranja novog plana održivog razvoja planeta fokusiranog na ljude, gradovi su platforme za preobražaj. Međutim, potencijali za preobražaj gradova još uvijek nisu u potpunosti iskorišteni od strane međunarodnih agencija, nacionalnih vlada ili lokalnih vlasti. Kako bi se izgradili novi kulturno osjetljivi modeli urbanog razvoja, uloge kulturnih praksi i vrijednosti u održivom razvoju trebaju biti izričito priznate, poduprte i integrirane u planiranje i politiku na sustavan i sveobuhvatan način. U kontekstu Habitat III i provedbe Globalnih ciljeva održivog razvojna, ovaj rad predlaže načine operacionalizacije kulture i njenog integriranja u održivi razvoj gradova, s ciljem identificiranja putova uključivanja kulture u cjelovite procese planiranja i provedbe održivosti“, kaže se, uz ostalo, u uvodnom dijelu knjižice koja je za besplatno preuzimanje dostupna ovdje.

Priredila D. K.

Leave a Reply


2 + = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum