KARLOVAC MEĐU NAGRAĐENIMA ZA OČUVANJE EU BAŠTINE – Kongres Europa Nostra

Od 22. do 27. svibnja u španjolskoj prijestolnici, Madridu, održava se ovogodišnji Kongres o Europskoj baštini što ga, u suradnji s domaćim ogrankom, Hispania Nostra, priređuje organizacija Europa Nostra koja ove godine slavi svoj 40. rođendan. Kongres sudionicima (profesionalcima, volonterima, donositeljima odluka, partnerima i podupirateljima) pruža jedinstvenu platformu za umrežavanje, izgradnju kapaciteta i učenje od kolega, za suradnju i razmjene mišljenja o najnovijim trendovima u politikama EU-a vezanih uz baštinu. Fokus ovogodišnjeg Kongresa je na socijalnom sudjelovanju u zaštiti kulturne baštine, o čemu će se raspravljati sutra, 25. svibnja, na cjelodnevnom Forumu o  u kulturnom centru Conde Duque, dok će zaključci Foruma biti predstavljeni sljedećeg dana na Glavnoj skupštini Europa Nostrae.

25861491420_d39b29e161_zPored spomenutog Foruma, među glavnim javnim događajima Kongresa je dodjela nagrada Europske baštine, održana 24. svibnja, u povijesnom kaštelu Zarzuela. Izgrađen 1856. to je prvi i jedini teatar posvećen španjolskim operetama, klasificiran 1994. kao nacionalni spomenik kulture. Domaćini ovog događaja bli su Predsjednik Europa Nostrae, Maestro Plácido Domingo i europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mladež i sport, Tibor Navracsics. Oni su čestitali dobitnicima ovogodišnjih EU nagrada za kulturnu baštinu, a pobjednički projekti su predstavljeni u jutarnjim satima na madridskom  arhitektonskom Fakultetu.

Povjerenstvo sastavljeno od neovisnih stručnjaka ocijenilo je ukupno 187 prijava organizacija i pojedinaca iz 36 zemalja diljem EU, te odabrao 28 laureata iz 16 zemalja prepoznatih po njihovim dostignućima u očuvanju, istraživanju, posvećenosti službi i obrazovanju, obuci i podizanju svijesti o baštini.25861515840_7b1e3c6774_z

Od prijavljenih hrvatskih projekata na popisu nagrađenih je karlovački projekt „Zvijezda u školi“, nagrađen u kategoriji „Obrazovanje i podizanje svjesnosti“. Karlovac je sagrađen kao obrambena utvrda u obliku šesterokrake zvijezde. Iako se grad od tada znatno razvio, oblik zvijezde ostao je sačuvan i čini povijesnu gradsku jezgru. Projekt „Zvijezda u školi“ dovodi učenike osnovnih i srednjih škola i njihove učitelje u Zvijezdu, koristeći je kao učionicu na otvorenom gdje se odvijaju različite kreativne aktivnosti. Na primjer, na satu matematike učenici osnovnih škola mjere ulice, trgove i spomenike u Zvijezdi, koristeći zakonitosti geometrije. Na drugim radionicama, učenici tijekom boravka u Zvijezdi, uče o biljkama koje rastu u gradskoj jezgri, ili pak slikaju pročelja povijesnih građevina. Neke od radionica su sadržajem više usmjerene na baštinu i povijest gdje stječu znanja o karlovačkim povijesnim ličnostima ili o razlikama između katoličke i pravoslavne vjere te koriste nova saznanja o bogatoj baštini kako bi revitalizirali svoj grad. Projektni cilj je jačanje lokalnog identiteta i ukazivanje na gospodarski značaj Zvijezde za grad Karlovac. “Naglašavajući potencijal kulturne i povijesne baštine kao teme i sadržaja različitih područja učenja, ova je inicijativa doprinijela održivom očuvanju Zvijezde”, ocijenilo je povjerenstvo.

Tijekom svečanosti dodjele nagrada objavljena su i imena sedam Grand Prix laureata, od kojih će svaki primiti novčane nagrade od po 10.000 €.

26041847072_e54e021893_z“Srdačno čestitam pobjednicima i njihovim timovima na izuzetnom radu. Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti, mnoga blaga europske kulturne baštine zaštićena su i revitalizirana za dobrobit sadašnjih i budućih generacija. Njihovi projekti podižu svijesti o kulturnoj baštini kao strateškom resursu za europsko društvo i gospodarstvo. Kulturna baština sjedinjuje ljude, gradi mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Istovremeno, ona stvara gospodarski rast, potiče održivi razvoj, socijalne sudjelovanje i uključivanje – što je danas važnije no ikad. Stoga podržavam ove sheme nagrađivanja i druge projekte baštine našeg programa Kreativna Europa i nastavit ću to činiti”, izjavio je Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mladež i sport.

Tijekom kongresa u Madridu, Europa Nostra će nastojati proširiti svoju mrežu članova, partnera i kontakata, a predstaviti će i određen broj dobrih primjera baštinskih inicijativa u Španjolskoj kroz novi broj svog magazina „Baština u pokretu“ u potpunosti posvećen ovoj zemlji. Kongres ima potporu programa EU Kreativna Europa.

Više:

You tube kanal Europa nostra

Fotografije

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


9 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum