„Kotač vremena“ Wernera Herzoga u Klubodromu Pulske filmske tvornice

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 19. svibnja, dokumentarni film njemačkog redatelja Wernera Herzoga „Kotač vremena“ („Wheel of Time“) iz 2003. godine, u kojemu se autor bavi temom Tibetanskog budizma. Projekcija po odabiru voditeljice Klubodroma Ivane-Nataše Turković počet će u 20 sati, a ulaz je besplatan.kotač vremena plakat

Film prati dvije Kalachakra inicijacije tijekom 2002. predvođene 14. Dalai Lamom. Prva je održana u Bodhgayi u Indiji, no prekinuta je zbog njegove bolesti, pa je kasnije te godine događaj ponovljen u Grazu u Austriji. Kalachakra znači doslovno „kotač vremena“, a sastoji se od niza molitvi, učenja i rituala koji imaju za cilj aktivirati sjeme prosvjetljenja prisutno u svim živim bićima. Glavni ritual podrazumijeva stvaranje mandale od šarenog pijeska koja predstavlja kotač vremena te se kao slika ponavlja tijekom cijelog dokumentarca.

Film počine u Bodhigayi, svetom mjestu u kojemu je Buda doživio prosvijetljene, gdje se nalaze hram Mahabodhi i Bodhi stablo. Ovdje započinje stvaranje mandale, međutim Dalai Lama ne može prisustvovati događaju zbog bolesti te veliki dio rituala biva prekinut. Herzog kreće potom na planinu Kailash u Tibetu, gdje prati hodočasnike, nakon čega se film fokusira na drugo okupljane u Grazu.wheel-of-time-1

„Kotač vremena“ uključuje intervju s Dalai Lamom i s nekadašnjim tibetanskim političkim zatvorenikom Taknaom Jigmeom Zangpoom, koji je zbog podrške Međunarodnom tibetanskom pokretu za oslobođenje proveo u kineskom zatvoru 37 godina.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


5 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum