Otvorenje izložbe “Edo Murtić – grafike” u pulskoj Gradskoj galeriji

Izložba “Edo Murtić – Grafike” bit će otvorena u petak 6. svibnja u 20 sati u pulskoj Gradskoj galeriji povodom obilježavanja Dana grada Pule.

Murtić„Grafički ciklus predstavljen na ovoj izložbi dio je Murtićeva posljednjega slikarskog ciklusa na kojem je radio između 1998. i 2004. godine, razdoblja kojeg je slavni francuski likovni kritičar Pierre Restany nazvao njegovom Novom apstrakcijom. Uistinu, riječ je o značajnom Murtićevom povratku u potpunosti apstraktnom likovnom idiomu nakon osamdesetih godina kada je u kontekstu međunarodnog pokreta transavangarde ili Nove slike, kako je prozvana njegova domaća inačica, izveo niz antologijskih pejzažnih kompozicija i veduta“, navodi se u katalogu izložbe kojeg potpisuje Branko Franceschi.

Edo Murtić (Velika Pisanica, 4. svibnja 1921. – Zagreb, 2. siječnja 2005.) studirao je na Akademiji primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a profesori su mu bili Petar Dobrović i Ljubo Babić. Prvu samostalnu izložbu imao je 1935. u Zagrebu. Tijekom svoje bogate umjetničke karijere ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u brojnim privatnim i javnim kolekcijama diljem svijeta. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora (HHO). Dobitnik je i brojnih  međunarodnih priznanja. Živio je i stvarao u Zagrebu i Vrsaru.

Katalog Edo Murtic 2016

Leave a Reply


+ 4 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum