SOUNDS – besplatna on-line arhiva zvukova British Libraryja

Danas brojne on-line arhive, galerije i knjižnice nude nepregledno obilje knjiga, fotografija, filmova, glazbe, mnogo više no što vaše oči i uši mogu upiti. No, British Library pruža nešto specijalno: 2009. godine ona je pokrenula „Sounds“, svoju on-line arhivu svjetske i tradicionalne glazbe, besplatno dostupnu svima. Kada je postavljena na mrežu, zbirka je sadržavala oko 28.000 snimaka prikupljenih tijekom projekta digitalizacije koji je ova knjižnica započela 2004. godine. Danas je tu ponuđeno više od 80.000 snimaka pjevanja, govorenja, deranja, puhanja, lupanja, ječanja i drugih ljudski proizvedenih zvučnih efekata iz cijelog svijeta, kao i očaravajuće raznolik dijapazon prirodnih zvukova.

sounds1sounds2Također, ova impresivna arhiva nudi brojne snimke svjetskih naglasaka i dijalekata, pop i klasične glazbe, zvučne mape, usmeno prenesenu povijest, te brojne zabilježene umjetničke i književne performanse, intervjue i predavanja poznatih i mnoge druge zvučne kuriozitete. Bogata je i zbirka materijala koji dokumentiraju samu povijest bilježenja zvuka, u kojoj je najstariji zapis aboridžinskog pjevanja što ga je još 1898. u Australiji zabilježio britanski antropolog Alfred Cort Haddon. Snimke dostupne za streaming na internetu tek su suženi izbor iz mega-opsežne zbirke od preko 3.5 milijuna jedinstvenih zvučnih zapisa pohranjenih u British Library. U kratkom videu The Wire Magazine nas vodi na kratak obilazak same fizičke arhive ove knjižnice i upoznaje nas s njenim pedantnim metodama digitalizacije.

Kao i kod svih tako obimnih zbirki, teško je odabrati odakle početi s pretraživanjem, pa su materijali svrstani u devet osnovnih kategorija koje se dalje dijele u preciznije pod-kategorije. Snimke se, nažalost, ne mogu preuzimati (osim ako ste licencirani član UK HE / FE ), ali sve ih možete slušati online i dijeliti na bilo kojoj od svojih društvenih mreža. Možda će British Library u budućnosti proširiti i povlastice preuzimanja na sve korisnike, ali za sada je zaljubljenicima u zvučne zapise svakako dovoljno uzbudljivo i samo surfanje kroz obilje zvukova ponuđenih u ovoj iznimnoj on-line arhivi.

Priredila D. K.

Leave a Reply


2 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum